RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Окупанти вдарили по Одещині ракетами "Онікс": що про них відомо

У суботу вранці, 17 грудня, Одеська область знову зазнала ворожої ракетної атаки зі сторони тимчасово окупованого Криму. Для удару російські військові використовували ракети типу "Онікс", яка має велику потужність бойової частини та яка призначена насамперед для знищення кораблів. Цей тип ракет росіяни використовували під час масової ракетної атаки по Україні 10 жовтня.

Про це повідомляє місцеве видання Novyny Live.

Читайте також: Вистачить ще на багато років: аналітики підрахували, скільки в Росії залишилося ракет - інфографіка

Як поінформувала речниця Оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк, дві ракети типу "Онікс", які випустили російські загарбники з берегового ракетного комплексу на окупованому Кримському півострові, знищили українські сили ППО.

Ці ракети насамперед призначені для знищення кораблів, але ЗС РФ знищує ними об'єкти цивільної інфраструктури в Україні. Радянські "Онікс" створені у 1960-х роках під бомбардувальник Ту-22, а згодом модернізувалися разом з ним. Ракету допрацювали у 1970-х роках. Вона мала вражаючу для того часу швидкість у 4 тисяч км/год і дальність польоту у 500 км, а також значну потужність бойової частини.

З квітня 2022 року російські окупанти почали використовувати для ударів по наземних цілях десятки ракет Х-22 ("Онікс"). Також їх запускали по цілях у Донецькій області. Водночас останніми днями ЗСУ часто передають, що збивають ці Х-22 біля Миколаєва та Одеси, випущенні з Чорного моря в районі Криму.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський заявив, що країні потрібен надійний щит ППО, щоб рятувати життя людей від російських терористичних ракетних атак.