RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

В Єрусалимі знайшли кам’яну "квитанцію", якій 2 тисячі років : фото

Під час розкопок, проведених за дорученням Управління старожитностей Ізраїлю в місті Давида, на території Національного парку "Єрусалимські стіни" було виявлено невеликий фрагмент кам’яної таблички з написом, виготовленим для фінансових цілей. Вчені жартома назвали знахідкою однією з найдавніших "квитанцій".

Про це повідомляє видання Israel National news.

Сім частково збережених рядків напису містять уривчасті єврейські імена з літерами та цифрами, написаними поруч із ними. Наприклад, один рядок містить кінець імені "Шимон", за яким слідує єврейська літера mem, а в інших рядках — символи, що представляють числа. Деяким із чисел передує їхня економічна вартість, позначена єврейською літерою mem, абревіатурою ma'ot (на івриті означає "гроші"), або літерою resh, абревіатурою reva'im (на івриті означає "чверті").

Читайте також: У Середземному морі випадково знайшли скарби римського корабля, що затонув 1800 років тому: фото і відео

У нещодавній статті, опублікованій в археологічному журналі "Atiqot" Нахшоном Сзантоном, керівником розкопок від імені Управління старожитностей Ізраїлю, зазначається, що чотири інших подібних написи на івриті були задокументовані таким чином. В Єрусалимі та Бет-Шемеші, усі позначки, імена та номери, висічені на подібних кам’яних плитах, датуються ранньоримським періодом. Однак це перший напис, виявлений на сьогодні в межах міста Єрусалим того часу.

На думку дослідників, напис був висічений гострим інструментом на крейдяній плиті. Очевидно, кам'яна плита спочатку використовувалася як осуарій (гробниця), який зазвичай використовувався в Єрусалимі та Юдеї в ранньоримський період (37 р. до н. е. до 70 р. н. е.). Осуарії зазвичай знаходять у могилах за межами міста, але їх присутність також була задокументована в місті, можливо, як товар, що продається в майстерні чи магазині місцевих ремісників.

Інтригуючу знахідку виявили на нижній міській площі, розташованій уздовж Паломницької дороги. Ця дорога, довжиною близько 600 метрів, з’єднувала міські ворота та територію Сілоамської купальні на півдні міста Давида з воротами Храмової гори та Другого Храму, і, по суті, служила головною магістраллю Єрусалиму на час. Це унікальне відкриття поєднує подібні знахідки, виявлені в цьому районі, що свідчить про комерційний характер цього району.

Кам’яна табличка, на якій був вигравіруваний напис, була вилучена з тунелю попередніх розкопок на цьому місці, викопаного наприкінці 19 століття британськими археологами Блісс і Дікі, які розкопували тунелі та ями вздовж Східчастої вулиці. Незважаючи на те, що напис було знайдено поза його оригінальним археологічним контекстом, можна було датувати його раннім римським періодом, наприкінці періоду Другого храму, виходячи з типу письма, типу кам’яної плити та її подібності до інших сучасні написи.

За словами дослідників, повсякденне життя жителів Єрусалиму, які проживали тут 2 тисячі років тому, виражено в цьому простому предметі. На перший погляд список імен і чисел може здатися не вражаючим, але усвідомлення, що, як і сьогодні, квитанції також використовувалися в минулому в комерційних цілях, і те, що така квитанція дійшла до нас, є рідкісною і приємною знахідкою, яка дозволяє зазирнути в повсякденне життя у святому місті Єрусалимі.

Раніше ми писали, що в Норвегії знайшли унікальний меч вікінгів, який проливає світло на їхні подорожі.

  • Вас може зацікавити:

Вікінги носили екзотичні хутра: науковці розповіли про "дизайнерську" моду Х століття

У Швеції виявили дивовижну знахідку епохи вікінгів - археологи у захопленні: фото

Вікінги відкрили Північну Америку задовго до Колумба: археологи виявили нові докази