RU  UA

Як підрив Каховської ГЕС може змінити хід війни: військовий експерт дав прогноз

Катастрофа, спричинена підривом дамби на Каховській ГЕС, кардинально не змінить хід війни.

Таку думку в ефірі Апостроф TV висловив військовий експерт Олег Жданов

"Вона просто корегує деякі плани Генерального штабу Збройних сил України стосовно звільнення наших територій. Тим більше, що росіяни втратили лінію оборони, вони змушені сьогодні евакуюватися фактично в екстреному порядку. Навряд чи вони зможуть використати більшу частину тих військ, які відходять від лівого берега Дніпра, на інших напрямках. Хоча я не виключаю таких варіантів", - зазначив експерт.

Читайте також: Вода стрімко прибуває: нові кадри та подробиці з затопленого Миколаєва

"Я так розумію, Генеральний штаб ЗСУ хоче почати з нарізання маленькими шматочками російських окупаційних військ. Якщо ми вийдемо на Красну Гору (Бахмутський район), та якщо почнуться якісь рухи від Сіверська назустріч, то навколо Оріхова-Василівки формується дуже непоганий котел.

Починаючи Куп’янськом і закінчуючи Василівкою, все це кроки одного й того ж плану. Запорізький напрямок найбільш підготовлений до оборони, тому тут виконується суто розвідка боєм. Якщо вірити американському Інституту вивчення війни, то на п’яти ділянках Запорізького оперативного напрямку наші війська почали атакуючі дії на російські війська. І таким чином ми намагаємось виявити найслабшу ділянку оборони противника з подальшим, я так розумію, нарощуванням на цій ділянці зусиль і проривом оборони противника", - сказав Жданов.

За його словами, судячи з поведінки росіян через підрив Каховської дамби, шансів у них утримати цю територію доволі мало. На думку Жданова, росіяни можуть повторити з Запорізькою АЕС те, що вони зробили з Каховською ГЕС.

"На жаль не можна виключати такий варіант. З самою ЗАЕС може і ні, але з місцем зберігання відпрацьованого палива – щось на кшталт брудної бомби – таку вірогідність виключати не можна. Єдине, що тут мене заспокоює, це реакція наших західних партнерів. Я так розумію, що вони знають ситуацію, чітко її відстежують, і, на мій погляд, будь-яка спроба з боку Путіна віддати наказ на застосування якихось радіоактивних речовин, будуть присікатися превентивними ударами, або такими діями, які можуть нести пряму загрозу самому Путіну", - сказав експерт.

  • Вас також може зацікавити:

Росіяни спеціально планували дуже потужний теракт на ГЕС – інфографіка

У мережі назвали імена окупантів, які влаштували теракт на Каховській ГЕС

Чи вплине підрив Каховської ГЕС на плани ЗСУ: експерт пояснив військове значення теракту