RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

4 травня

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

Всі новини

Дніпро частково закриють для судноплавства: що зміниться через підрив Каховскої ГЕС

Через підрив Каховської ГЕС російськими окупантами Дніпро нижче Запоріжжя перестане бути судноплавним на тривалий час. Теракт матиме катастрофічні екологічні наслідки для всього регіону та судноплавства зокрема.

Про це заявив голова Адміністрації судноплавства Євген Ігнатенко.

Читайте також: Зеленський прибув у затоплений Херсон: відео

"Через різке підтоплення територій зруйновано та виведено з ладу інфраструктуру портів та терміналів, розташованих в області, багато затонулих суден. Крім того, поступають повідомлення про потрапляння у воду значної кількості мастила та інших небезпечних та забруднюючих речовин, а також нерозірваних мін та боєприпасів", - зазначив він.

За словами Ігнатенка, за Дніпрогесом річка Дніпро залишиться судноплавною, проте нижче Каховського шлюзу - ні, бо після падіння рівня води судна там опиняться на мілині.

"Рівень води у Каховському водосховищі падає на 10 см щогодини. Допустимий рівень на нижньому б'єфі Запорізького шлюзу — 14 метрів, сьогодні на ранок фіксували 16 метрів. Тому, за умови падіння рівня нижче цієї позначки ми не зможемо проводити шлюзування в Запоріжжі", – зазначив Ігнатенко.

Наразі цивільні судна з Каховського водосховища перебазують до Запоріжжя, щоб не залишитись на мілині.

Він також повідомив, що урядом вже виділено 1,5 млрд грн на будівництво магістральних водогонів на півдні України. Завдяки цим водогонам планується забезпечити централізоване водопостачання до тих населених пунктів, у яких виникли проблеми з водопостачанням через підрив Каховської ГЕС. 845 млн грн виділено Херсонській, Запорізькій, Миколаївській та Дніпропетровській областям для забезпечення населення питною водою.

Як ми повідомляли, внаслідок підтоплення після підриву росіянами Каховської ГЕС в окупованих Олешках є перші загиблі. Окупанти не дають людям евакуюватися, відбираючи човни.

Вас може зацікавити:

Це просто жах: нові супутникові фото затоплених територій Херсонщини

Як підрив Каховської ГЕС може змінити хід війни: військовий експерт дав прогноз

Справжній екоцид: з'явились відео масового мору риби через підрив дамби Каховської ГЕС