RU  UA

Неділя, 16 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.30
НБУ:USD  40.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 червня

15 червня

Всі новини

Зараз тут вулиця Грушевського: як виглядав Хрещатий яр у Києві 160 років тому

Вулиця Михайла Грушевського є однією з центральних вулиць Києва, розташована в Печерському районі. Вона проходить від Європейської площі до Арсенальної площі, охоплюючи частину історичного центру міста. Має щільну забудову, проте так було не завжди – в мережі показали картину Хрещатого яру, що був на цьому місці 160 років тому.

Далі "Апостроф", посилаючись на групу "Спрага" у Facebook, розкаже та покаже столичний Хрещатий яр.

Читайте також: Подорож у часі: як раніше виглядав центральний автовокзал у Києві

В групі залишили фото картини, вказавши, що саме так виглядав Хрещатий Яр в 1860 році – в майбутньому на цьому місці прокладуть вулицю Грушевського.

В коментарях зокрема зауважували, що художник, створюючи цю картину, перебував біля входу на "Динамо".

Хрещатий Яр — історична місцевість у Києві, розташована в центральній частині міста. Сьогодні вулиця лежить між сучасними вулицями Хрещатик, Володимирським узвозом, прилучається до вул. Музейний провулок (двічі), вулиці Садова та Шовковична, площа Конституції, вулиці Князів Острозьких та інших

Цей район є частиною головної київської долини, яка була сильно змінена в процесі забудови міста.

Вулиця виникла вздовж давнього Іванівського шляху, відомого ще з часів Київської Русі. Вона здавна слугувала дорогою, що з'єднувала Поділ з Печерськом. Найстаріша частина вулиці, забудова якої почалася в середині XVIII століття, розташована між Кріпосним провулком та Арсенальною площею.

Хрещатий Яр змінився вулицею Грушевського. Внаслідок інтенсивної забудови, починаючи з XIX століття, і донині, первісний ландшафт яру зазнав значних змін.

З 1869 по 1919 рік вулиця Михайла Грушевського разом з Володимирським узвозом та вулицею Петра Сагайдачного складала єдину Олександрівську вулицю, яка в 1919 році була перейменована на вулицю Революції. У 1934 році вулиця Революції була розділена на три частини.

До 1955 року до складу вулиці Михайла Грушевського входив також Музейний провулок. Сучасну назву на честь українського історика та політичного діяча Михайла Грушевського вулиця отримала в 1991 році.

Нагадаємо, раніше ми показували, як виглядала зруйнована більшовиками Десятинна церква в Києві.

  • Вас також може зацікавити:

На місці Співочого поля колись був хутір: в мережі показали архівне фото

Вулиці, атракціони, церкви і Дніпро: як виглядав Київ у 1970-ті роки

Дістатись на роботу було "пригодою": фото громадського транспорту у Києві у 1930-х роках