RU  UA

Пʼятниця, 21 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 червня

Всі новини

Столичні парки атакують кліщі: киян закликали дотримуватися правил безпеки

Місцеві мешканці активніше скаржаться на кліщів – у столичних парках проводять спеціальну акарицидну обробку від кліщів, проте додатково потурбуватись про власну безпеку від укусу кліщів можна і самостійно, послуговуючись декількома порадами.

Про це далі розкаже "Апостроф".

Читайте також: У центрі Києва відкрили виставку до другої річниці оборони Маріуполя: фоторепортаж

Місцеві мешканці Києва все частіше помічають кліщів у парках та скверах. Варто нагадати, що кліщі зазвичай активізуються з настанням теплої погоди. У більшості регіонів вони починають з'являтися в парках і лісах вже з квітня-травня, коли температура стабільно перевищує +10°C. Пік їхньої активності припадає на травень-червень та серпень-вересень. Зазвичай, кліщі менш активні в дуже спекотні літні місяці та зникають з настанням холодної погоди восени.

З огляду на те, що на цьому тижні погода принесла в столицю суху погоду та помірне тепло до 24-27 градусів, кліщі починають активніше “діяти" – тому в парках і скверах все активніше проводять акарицидну обробку, після якої місцевим мешканцям певний час радять не прогулюватись цими зонами та не вигулювати в парках домашніх улюбленців. Проведені акарицидні обробки огороджують сигнальною стрічкою.

Головні поради: як убезпечити себе від кліщів

Щоб убезпечити себе від кліщів під час перебування на природі, можна використовувати наступні заходи:

  • Одяг: носіть закритий одяг — довгі штани, сорочки з довгими рукавами, закривайте голову капелюхом або банданою. Штани можна заправити в шкарпетки для додаткового захисту.
  • Колір одягу: вибирайте світлий одяг, на якому легше помітити кліщів.
  • Репеленти: використовуйте репеленти (засоби від комах), що відлякують кліщів. Наносіть репелент згідно інструкції на упаковці, особливо на відкриті ділянки шкіри та на одяг.
  • Обхід місць скупчення кліщів: стежте за тим, щоб ходити по центру стежок і уникати контакту з високою травою, кущами та листям, де кліщі найчастіше чекають на жертву.
  • Перевірка на наявність кліщів: після повернення з природи ретельно перевіряйте себе, своїх дітей та домашніх тварин на наявність кліщів.
  • Душ: прийміть душ або ванну якнайшвидше після повернення додому, щоб змити кліщів, які ще не встигли присмоктатися.
  • Очищення одягу: одяг, який ви носили на природі, краще прати в гарячій воді і сушити в сушильній машині при високій температурі, щоб знищити кліщів.

Як діяти при виявленні кліща

Для безпечного та ефективного вилучення кліща слід звернутись за медичною допомогою до хірурга або травматолога. Медичний спеціаліст намагатиметься витягти кліща цілісно, що важливо для наступного дослідження його на інфекційність санітарно-епідеміологічною службою.

У випадку, коли відвідування лікаря неможливе, кліща можна видалити самостійно, дотримуючись таких заходів безпеки:

  • Не торкайтеся кліща босими руками.
  • За допомогою міцної нитки, закріпленої навколо головки кліща, витягніть його, чергуючи плавні потягування вправо та вліво, доки хоботок повністю не вийде зі шкіри.
  • Використовуючи пінцет із широкими кінцями, акуратно видаляйте кліща круговими рухами, слідуючи за ходом годинникової стрілки, щоб запобігти відриванню голови.
  • Після видалення кліща, місце укусу слід обробити розчином йоду (3%). Якщо частинка хоботка залишилася в шкірі, витягніть її стерильною голкою.
  • Ретельно вимийте руки з милом після процедури, а кліща спаліть.
  • Не розчавлюйте кліща, що прикріпився, щоб уникнути зараження через його тіло.
  • Оглядайте шкіру протягом 30 днів після контакту з кліщем.

Експерти радять уникати методів видалення кліща, які включають застосування вазеліну, підігрівання сірниками або намащування речовинами, які подразнюють шкіру.

Якщо з'явилося почервоніння на шкірі, можливо, пов'язане з укусом кліща, негайно зверніться до лікаря і слідуйте його рекомендаціям для своєчасної діагностики та лікування, що допоможе запобігти розвитку ускладнень захворювання.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що Київ накрило аномальне явище.

  • Вас також може зацікавити:

У Київ прийшла велика вода: Гідропарк і парк "Муромець" затопило. Фото

В київських парках прокинулися змії: вони скрізь – на доріжках і в траві. Відео

Найкращі парки у Києві: де можна погуляти родиною на травневі