RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Інфраструктура

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

​Найкращі парки у Києві: де можна погуляти родиною на травневі

Якщо ви нікуди не їдете на травневі, то і в столиці є де влаштувати пікнік

Якщо ви нікуди не їдете на травневі, то і в столиці є де влаштувати пікнік Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Погода надихає на довгі прогулянки, які, в свою чергу, зміцнюють імунітет. У Києві є чимало живописних локацій, де можна проводити вихідні усією родиною. "Апостроф" розповідає про найбільші й найвідоміші парки столиці.

Голосіївський парк імені Максима Рильського

Розташування: ст. м. "Голосіївська"

Один із найбільших парків столиці налічує вже понад 60 років. Охайна і доглянута територія зі ставком, клумбами, атракціонами, кав’ярнями та усією можливою парковою інфраструктурою повільно переходить у Голосіївський ліс із унікальною таємничою атмосферою, віковими дубами та джерелами.

Голосіївський ліс є частиною Національного природного парку "Голосіївський". Особливість локації в тому, що лісопаркова зона розташована на схилах, подекуди досить крутих, і перепадах висот. Дерева на пагорбах створюють цікавий візуальний ефект. Для любителів довгих піших прогулянок і фізичних навантажень цими схилами можна дістатися до Дідорівських ставків, що у самому серці парку – це справжній рай для всіх, хто хоче бути ближче до дикої природи. Особливої атмосфери надають обриси Свято-Покровського Голосіївського монастиря, а ще просто біля озер є джерело з питною водою.

Голосіївський паркФото: wikipedia.org

Ліс доволі великий, тож варто бути пильним, аби не заблукати. Але піші екстремали можуть знайти для себе чимало цікавого в його глибинах, наприклад, храм під відкритим небом чи дивовижні галявини, що нагадують парк Юрського періоду.

Парк Партизанської слави

Розташування: Дарницький район, між вулицями Тростянецька та Славгородська

Парк Партизанської славиФото: kyivcity.gov.ua

Парк, де можна гуляти хоч цілий день, прикрашає ділянку між ДВРЗ та Харківським масивом. Нещодавно там зробили капремонт: нове освітлення, арочний комплекс із світловими фонтанами та оглядовий майданчик на березі озера.

Парк має приємний ландшафт, поєднує в собі цивілізацію та дику природу – вони наче інтегрувались одне з одним. Тут чимало розваг для дітей, атракціонів і міні-кав’ярень, обладнані стежки та зелені зони. У глибині парку – озера, біля яких влітку чимало відпочивальників. А за ними – справжній сосновий ліс, де можна зустріти чимало любителів прогулянок.

Парк був заснований на території Микільського лісового масиву, частина якого в 1965 році була приєднана до Дарницького району. Основа парку - меморіальна зона з Музеєм партизанської слави та амфітеатром. Тут є також партизанський арсенал із землянками, партизанський вогонь, пам’ятний знак на честь бойової згуртованості партизанських бригад і інші пам’ятки партизанського руху.

Парк культури і відпочинку "Перемога"

Розташування: біля ст. м. "Дарниця"

Парк культури і відпочинку "Перемога"Фото: mkrada.gov.ua

Невеликий, але надзвичайно красивий і затишний парк між метро "Дарниця" та мікрорайоном "Воскресенка". На вході у парк – колесо огляду та пам’ятник матері, що проводжає сина на фронт. Трохи далі по розлогій алеї – так званий Курган безсмертя, надзвичайно цікава композиція у формі піраміди, поряд – пам’ятник захисникам Києва. У парку чимало сосен та берез, охайні газони, лавочки і загалом продуманий ландшафт, що навіть радше нагадує ботанічний сад. Уздовж парку протікає міні-річка з мостами та плаваючими клумбами, і побачити тут можна чимало водоплавних пернатих, та навіть покататися на човні. У 2004 році парк реконструювали і висушили болото, перетворивши його на озеро.

Парк "Наталка"

Розташування: Оболонська набережна

Парк «Наталка»Фото: kyivcity.gov.ua

Мешканцям Оболонського району пощастило мешкати не просто біля води, а й в оточенні красивих пейзажів на березі Дніпра. Парк "Наталка" визнали найкращим об’єктом громадського простору на Національній премії України з ландшафтної архітектури та дизайну. Недарма ця місцина приваблює до себе не лише тутешніх жителів, а й туристів.

Парк доволі молодий – київська влада облаштувала його лише у 2015 році. До цього моменту тут був пустир, де можна було зустріти хіба власників домашніх тварин та сумнівних молодиків. Як завжди, на нього накинули око забудовники, але мешканцям району вдалося відстояти шматок землі на березі Дніпра. Київська влада підтримала ініціативу містян і зробила величезну реконструкцію, перетворивши чагарникові території на витвір садово-паркового мистецтва.

Тепер це улюблене місце прогулянок та занять спортом. Відкриті бесідки, мости, майданчики і дивовижні клумби, що прикрасили не одну сторінку в Instagram. А головне, приємна й романтична атмосфера і можливість провести певний час у спокої, біля води.

Святошинський лісопарк

Розташування: вул. Прип’ятська, неподалік ст. м. "Академмістечко" і "Житомирська"

Святошинський лісопарк Фото: wikipedia.org

Сосновий ліс на березі озера, та ще й обладнаний під парк, створює можливості для різних, так би мовити, цільових груп. Для великих компаній – бесідки, для дітей – майданчики, для непосидючих – мотузковий парк і навіть скеледром. Є можливості й для тих, хто воліє опинитись подалі від шуму й ближче до природи. Лісовий масив природного походження має статус парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва. Тут чимало диких місць, сосен і дубів, яким більше ста років.

Водночас - чимало обладнаних ділянок для родинного відпочинку. Головне – це величезне озеро з качками, що надихає на спокій та умиротворення.

Парк "Совки"

Розташування: між Нікольською Борщагівкою та ст. м. "Святошин"

Парк "Совки"Фото: kyivcity.gov.ua

Оригінальна лісосмуга з високими стрункими березами та кленами – затишне місце вдалині від шуму міста. Парк віддалений від центру, тому людей тут, зазвичай, небагато. Тут доволі густа рослинність, яку недавно привели до ладу. Подбала міська влада й про інфраструктуру: оновила вхідну групу, облаштувала еко-маршрут, алею з фібробетону, встановила освітлення та смітники.

Парк "Совки" - це частина колишнього Скарбового лісу, історичної місцевості Києва. На початку ХХ ст. цей ліс став зоною відпочинку, а безпосередньо парк був відкритий у 1976 році.

Тут є спортивні й дитячі майданчики, футбольне поле, а також скульптурки персонажів мультфільмів, які приводять у захват дітей. Для дорослих – спеціально обладнана гриль-зона для шашлику.

Варто зазначити, що зелені зони відпочинку є фактично в кожному районі, тож тимчасові карантинні обмеження – не привід позбавляти себе задоволення провести вихідні цікаво і насичено.