RU  UA  EN

Понеділок, 16 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  41.05
Світ

Новини

16 вересня

15 вересня

14 вересня

13 вересня

12 вересня

11 вересня

Всі новини

NYT дізнався про скаргу міністра оборони РФ у США про "таємну операцію" України

Міністр оборони РФ Андрій Бєлоусов 12 липня зателефонував міністру оборони Ллойду Остіну, аби повідомити про підготовку Україною таємної операції проти Росії, яку, на їхню думку, підтримували американці.

Про це повідомляє The New York Times із посиланням на джерела

Бєлоусов запитав у Остіна, чи знав Пентагон про цей план і про те, що він може призвести до загострення напруженості між Москвою і Вашингтоном. У Пентагоні були здивовані цим звинуваченням.

"Але що б не сказав Бєлоусов, всі три посадовці (Пентагона – ред.) сказали, що це було сприйнято досить серйозно, що американці зв'язалися з українцями і сказали, по суті, якщо ви думаєте про те, щоб зробити щось подібне, не робіть цього", - пише NYT.

Видання зазначає, що, попри глибоку залежність України від Сполучених Штатів у військовій, розвідувальній і дипломатичній підтримці, українські чиновники не завжди відверті зі своїми американськими колегами щодо своїх військових операцій, особливо проти російських цілей за лінією фронту. Ці операції викликали розчарування серед американських чиновників, які вважають, що вони не суттєво покращили позицію України на полі бою, але ризикують відчуженням європейських союзників і розширенням війни.

Чи був таємний український план, про який каже Бєлоусов, реальним, поки не зрозуміло. Чиновники Пентагону і Білого дому кажуть, що нічого не сталося — поки що. Вони відмовилися описати дзвінок детально, але підкреслили необхідність діалогу між супротивниками.

Чиновники Пентагону відмовилися сказати, чи підняв пан Остін це питання під час телефонної розмови у вівторок зі своїм українським колегою Рустемом Умеровим. Українські чиновники відмовилися коментувати це питання. Кремль також відмовився коментувати цю статтю, а Міністерство оборони Росії не відповіло на запит NYT про коментар.