RU  UA  EN

Понеділок, 23 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Новини

23 вересня

Всі новини

Жовтень теж здивує: прогноз синоптиків на другий місяць осені

Жовтень 2024 року в Україні також обіцяє бути теплим - синоптики прогнозують, що середня температура повітря за місяць може перевищити кліматичну норму на 2 градуси.

"Апостроф" зібрав прогнози синоптиків на жовтень-2024.

Зазвичай, другий місяць осені є мінливим: інколи він доволі теплий, а інколи приходить з першими морозами та снігом. За даними синоптиків, в окремі роки в жовтні повітря прогрівалось вище 30°C, а інколи вже в жовтні фіксували до -16°C морозу.

Завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС Віра Балабух прогнозує, що жовтень в Україні також буде теплим, як і вересень.

"Середня за місяць температура повітря може бути на 2 градуси вищою за кліматичну норму і коливатиметься від +9 градусів на північному сході до +13 градусів і вище на півдні", зазначила Віра Балабух, додавши, що вересень вже став теплішим за кліматичну норму на 2 - 3 градуси.

Портал Wisemeteo, який показує довгострокову тенденцію, прогнозує теплий жовтень, але з довгоочікуваними опадами:

  • початок жовтня може видатись доволі теплим - до +25°C, але з опадами,
  • дощі можливі на початку місяця та в середині, але не затяжні,
  • наразі морозів чи снігу не прогнозується.

Перші морози і перший сніг у жовтні можливі в Карпатах - в цей час на високогір’ї традиційно спостерігають невеликі мінусові значення вночі та плюсові – вдень.

Портал AccuWeather прогнозує доволі теплу та переважно сонячну погоду, в середині місяця може бути короткочасне похолодання з дощами. Синоптики прогнозують максимальні температурні показники від +13°C до +18°C вдень, ночі вже будуть холодними – від +5°C до +8°C залежно від регіону.

Нагадаємо, метеоролог Ігор Кібальчич прогнозує, що до кінця вересня збережеться аномально тепла погода по всій Україні, подекуди пройдуть дощі.