RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Експерт фондового ринку поділився прогнозами щодо курсу гривні в 2019 році

Незважаючи на негативний інформаційний шум, який знизив курс гривні на 4%, фактори, що впливають на національну валюту в цьому році, більш сприятливі, ніж в минулому.

Про це заявив Юрій Бажинов, керуючий активами ТОВ "ФРІДОМ ФІНАНС УКРАЇНА".

"Хочеться відзначити динаміку Єдиного казначейського рахунку (ЄКР) яка виглядає сильніше по відношенню до 2018 року, при цьому пікові травневі виплати за державним боргом вже пройдені. Це говорить про те, що уряду вистачає фінансових ресурсів платити по боргах як зовнішніх, так і внутрішніх і тримати на ЄКР досить високі залишки по відношенню до минулого року", - заявив експерт.

Крім цього, нерезиденти активно купують облігації внутрішньої позики, які номіновані у гривні, а в країну приходить валюта. Як правило, політична турбулентність створює додаткові ризики для нерезидентів, але навіть президентські вибори не дали негативного впливу на тенденцію.

Через напруженість між США і Китаєм, прогнози щодо зростання світової економіки істотно знизилися, що призвело до зниження цін на промислові метали і деякі зернобобові культури. Однак негативні наслідки обходять Україну стороною. На думку експерта "ФРІДОМ ФІНАНС УКРАЇНА", ціни на українські експортні товари на світових ринках залишаться високими.

Аварія на дамбі в Брумадінью (Бразилія) 25 січня стала причиною призупинення видобутку руди на 11 підприємствах компанії Vale і викликала зростання цін на руду до 4-х річного максимуму - $98,59 за тонну. Компанія заявила, що зможе вийти на колишні обсяги видобутку через 2-3 роки.

Катастрофічне зростання опадів в травні-червні в США, привели до того, що американські фермери зіткнулися з гіршими кліматичними умовами для посіву кукурудзи в сучасній історії. Департамент сільського господарства США (USDA) при цьому повідомив, що урожай кукурудзи в Україні в 2019-2020 може скласти 33 мільйони тонн, а експорт зернових зростає з 1,6 млрд. дол. до 2,44 млрд. дол. в 1 кварталі 2019 по відношенню до аналогічного періоду 2018 року.

Підсумовуючи фактори, можна зробити висновок - тимчасовий негативний фон для гривні не стане вирішальним для її ціни.

"Кон'юнктура, яка склалася навколо національної валюти, і обставини, які впливають на неї, вигідніше сьогодні, ніж рік тому", - вважає керуючий активами ТОВ "ФРІДОМ ФІНАНС УКРАЇНА" Юрій Бажинов.

ТОВ "ФРІДОМ ФІНАНС УКРАЇНА" - професійний учасник фондового ринку України: торговець цінними паперами та депозитарна установа, частина холдингу FREEDOM HOLDING CORP (США), брокери якого, дають клієнтам доступ до світових фінансових ринків. Акції холдингу лістінгованних на біржі OTС QX Best Market в США (тікер FRHC). Компанія входить в ТОП-5 торговців на фондовому ринку України. На початок 2019 року має 12 філій по Україні, штат більше 100 чоловік.