RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

27 березня

26 березня

Всі новини

У ЗМІ розповіли, як Коломойський намагається повернути "ПриватБанк" та отримати за нього компенсацію

Ігор Коломойський після виборів наростив свій вплив і тепер претендує на повернення "ПриватБанку" і домагається компенсації за його націоналізацію.

Про це йдеться в статті "112 Україна" - "Знищити не тільки конкурентів, а й цілі галузі: Як Ігор Коломойський використовує зростання свого впливу".

"Принципу "цінні активи в свою кишеню, а державі - оболонку з боргами" Коломойський залишився вірним і в історії з "ПриватБанком". З 2016-го банк визнали неплатоспроможним. Щоб уникнути колапсу на ринку, де "Приват" мав значну частку, держава викупила акції банку за 1 гривню. Щоб стабілізувати ситуацію у фінансовій установі, НБУ витратив приблизно 117 млрд грн. За порятунок заплатив кожен платник податків в Україні. Той же Данилюк недавно заявив, що рішення про націоналізацію "ПриватБанку" було правильним", - йдеться в матеріалі.

В якості причин, які привели до дефолту "ПриватБанку", голова правління банку Олександр Шлапак (був призначений після націоналізації) називав зловживання, які були допущені в установі Коломойського.

"Кредити на мільярди гривень видавалися під процентну ставку 10,5%, тоді як кредитним комітетом банку ставка була затверджена в розмірі 34%. Позичальники перевірялися на зв'язаність, а фінансовий стан більшості з них штучно завищувався. При видачі кредитів порушувалися як нормативи НБУ, так і норми банку. Крім іншого кредити не були забезпечені ліквідними заставами. В якості товарів, майнові права на які були забезпеченням по кредитах, виступали, наприклад, бензин в обсязі, якого б вистачило на два роки повної роботи всієї України. Також марганцева руда (Коломойський володіє видобувними ГЗК). Ні складів, ні угод на зберігання товарів і покупку не було. Також в якості застав були видані за нафтобази напівзруйновані будівлі", - йдеться в статті.

За твердженнями профільних чиновників, з активів на балансі банку знаходився тільки комплекс "Буковель", який був переданий як іпотека. За словами Шлапака, його планували передати в управління міжнародної компанії, але цього не сталося.

"Команді Коломойського вдалося відновити контроль над цим активом. Похід Зеленського до президентства збігся з початком судових процесів, які затіяв Коломойський для повернення банку під свій контроль. Це після того, як держменеджери навели порядок в установі. 18 квітня Окружний суд Києва прийняв рішення, яким встановив процедуру виведення неплатоспроможного "ПриватБанку" з ринку за участю держави такою, що порушує норми чинного законодавства. При цьому Коломойський домагається виплати йому компенсації в розмірі 2 млрд доларів", - сказано в матеріалі.

Ігор Коломойський в своїх інтерв'ю не раз заявляв, що має намір домагатися змін Податкового кодексу. Експерти вказують, що олігарх таким чином хоче перекласти податковий тягар зі своїх бізнесів на плечі конкурентів. При цьому держава може недоотримати мільярди гривень.