RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

The Financial Times пов'язали законодавчі ініціативи на ринку електроенергії з інтересами підприємств Коломойського

За даними західних чиновників, законодавчі ініціативи в електроенергетиці, які реалізовує глава комітету ВР з питань енергетики Андрій Герус, мають на меті зниження вартості електроенергії для феросплавних заводів, контрольованих бізнесменом Ігорем Коломойським.

Про це пише впливове британське видання The Financial Times в статті "Чи вирветься Зеленський з лап олігархів?".

За словами джерела, в результаті запланованої реформи ринку електроенергії Коломойський, що володіє феросплавним заводом може отримати можливість платити за електроенергію менше, ніж ціни, які йому виставляють конкуренти.

"Коломойський хоче сидіти над усіма і за лаштунками смикати за ниточки. Те, що вони роблять, дуже розумно", - пише автор публікації.

Журналіст підкреслює надзвичайно високий темп законодавчих ініціатив нової влади.

"За останні кілька тижнів Верховна Рада України прийняла десятки законопроектів, спрямованих на модернізацію економіки і модернізацію держави, іноді практично без обговорення і розгляду. Вводяться нові правила концесії морських портів та інфраструктури, видобутку ресурсів, захисту прав споживачів, регулювання цінних паперів, розукрупнення державної газової компанії і перехід на цифрові технології в митному оформленні та інші послуги", - перераховує він.

На думку автора, в Україні існує велика небезпека лобіювання інтересів окремих олігархів.

"Прагнення уряду реформувати економіку і судову систему дозволяє тим, хто переслідує корисливі інтереси, в тому числі, олігархам, впливати всіма можливими способами, включаючи використання лояльних до них депутатів, на зміну законів", - зазначає видання.

18 вересня Верховна Рада прийняла Закон "Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії", в який голова парламентського енергетичного комітету Андрій Герус з порушенням регламенту пролобіював правку, щоб дозволити закуповувати українським споживачам електроенергію з РФ і Білорусі за двосторонніми договорами.

1 жовтня була здійснено перше постачання електроенергії з Росії в режимі імпорту. Поставка проведена рівним графіком потужністю 100 МВт. За даними джерела на ринку, імпорт здійснений компанією "Юнайтед Енерджі", яку пов'язують з Ігорем Коломойським.