RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

В АІС розповіли про масштабну рейдерську атаку із залученням держексперта через безнадійні борги

Торгова сервісна група АІС стала об'єктом "рейдерської атаки" кредиторів і колекторів - групу незаконно позбавили 60 об'єктів нерухомого майна, які перебували в іпотеці, а також 39 об'єктів, які не обтяжені будь-якими обмеженнями, вартістю в десятки млн доларів.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву АІС.

У групі вважають, що приводом для захоплення її активів стала давня кредиторська історія між "Укрсиббанком" і партнерами АІС. Вона триває з 2006 року, коли було підписано відповідну угоду і відкриті кредитні лінії для чотирьох підприємств.

У квітні 2009 року угоди підійшли до кінця, і позичальники "Укрсиббанку" повернули кредитору 100% запозичень в євро, 95% - в гривнях і 85% - в доларах США. Виконати операції в повному обсязі завадила криза, яка знецінила гривню і уп'ятеро скоротила продажі автомобілів в Україні.

При цьому, "Укрсиббанк" мав діючі договори іпотеки та міг без погоджень продати об'єкти нерухомості, погасивши заборгованість, але не скористався правом стягнення на предмети іпотеки. У травні 2017 року закінчилися терміни пред'явлення виконавчого документа і заборгованість вже не могла бути отримана в публічно-правовому порядку, стверджують в АІС.

В АІС відзначають, що в жовтні 2013 року, з подачею позову про стягнення іпотеки, "Укрсиббанк" звернувся до Слідчого управління ГУ МВС із заявою про кримінальне правопорушення. З цих дій почалася "рейдерська атака" на активи АІС, орендовані - де працювали незалежні дилери під брендом АІС, а також об'єкти, що не мають відношення до мережі.

У листопаді 2017 року "Укрсиббанк", розуміючи слабкість своїх позицій, продав права вимоги за всіма кредитними договорами ТОВ "Українська металургійна компанія", що входить у сферу впливу одного з екс-власників банку. Колектори заплатили лише 2% номінальної вартості, оскільки розглядали операцію з придбання безнадійної заборгованості як ризикову.

Як стверджує АІС, далі "Українська металургійна компанія" неправомірно отримала статус потерпілого в провадженні, порушеному ще в 2013-му. Дії колекторів підтримав державний експерт, визначивши розмір заподіяної шкоди в 2,2 млрд гривень, незважаючи на те, що реальні витрати на придбання прав вимоги не перевищили 50 млн гривень. Тобто різниця між витратами і очікуваним доходом колекторів склала необгрунтовані 4400%, говориться в заяві.

У групі вважають, що ці дії пояснюються намірами заволодіти їхніми активами.

"Торгову мережу "АІС" позбавили 60 об'єктів нерухомого майна, які були в іпотеці, а також 39 об'єктів, необтяжених обмеженнями, вартістю в десятки мільйонів доларів. Їх без тендерних процедур передали в управління компанії ТОВ "РК Воздвиженка", що входить в загальну з Українською металургійною компанією бізнес-групу. Таким чином системний бізнес, який визначав діяльність галузі, позбавили можливості вести господарську діяльність", - йдеться в повідомленні.