RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

Всі новини

"Суперечить здоровому глузду": журналіст прокоментував створення нової тютюнової монополії

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль повернув до Міністерства економіки проект розпорядження уряду "Про реалізацію пілотного проекту "Національний оператор на ринку тютюнових виробів" з проханням зібрати думки учасників тютюнового ринку. Проект документа готувало Міністерство економіки, позитивну експертизу надало Міністерство юстиції.

Журналіст Сергій Лямець стверджує, що прем'єр-міністр повернув проект під тиском ЗМІ, тому що спроба створити єдиного національного оператора тютюнового ринку має корупційну складову - критерії відбору кандидата прописані під чинного монополіста "Тедіс-Україна".

Також журналіст розповів про негативну оцінку проекту учасниками ринку. Як приклад він навів звернення до президента ФОПів, що займаються реалізацією тютюнових виробів. Підприємці просять президента не допустити або відтермінувати створення єдиного тютюнового оператора. На думку підприємців, Зеленський повинен бути "принциповим" і не допустити "закріпачення" галузі "російським тютюновим монополістом". На думку авторів звернення, створення єдиного оператора на тютюновому ринку "вб'є тисячі робочих місць і створить умови для зростання контрабанди".

На думку Лямця, подібні звернення малого бізнесу дуже небезпечні для влади напередодні виборів до місцевих рад на тлі падаючого рейтингу Зеленського і "Слуги народу". Журналіст нагадав, що восени 2019 року саме Зеленський обіцяв знищити монополію на тютюновому ринку. Але монополію не просто зберігають, а "хочуть перетворити монополіста "Тедіс-Україна" в "Міністерство тютюну".

"За подіями спостерігають ФОПи, для яких торгівля сигаретами - основний бізнес. Для них рішення Зеленського і Шмигаля - це питання виживання. Або вони зможуть заробляти, продаючи "табачку", або підуть махати лопатою на "Великому будівництві" або полоти полуницю у пана. Напередодні місцевих виборів удвічі цікавіше спостерігати за руками влади. Тепер хід за президентом Зеленським! Кого напередодні місцевих виборів підтримає гарант - підприємців, які є активними виборцями? Або монополіста з російсько-офшорними країнами?", - запитує Сергій Лямець.

На думку експерта, ідея перетворити "Тедіс" в легальну напівдержавну монополію "суперечить не тільки здоровому глузду, а й державним інтересам".