RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

"Тютюнові війни": ринок електронних сигарет під загрозою через "помилку" нардепів

Члени Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики ВРУ викреслили із законопроекту №4101 положення, яке дозволяло імпортерам і виробникам електронних сигарет продати залишки ввезеної або виготовленої в 2020 продукції в перші 6 місяців наступного року. З 1 січня більшість електронних сигарет і сумішей в 15 тис. магазинах роздрібної торгівлі і на складах будуть поза законом. Ляп депутатів може на місяці паралізувати цілу галузь.

Про це повідомляє Деньги.UA.

16 січня 2020 Рада проголосувала за закон №1210 про зміни до Податкового кодексу. Документ обкладає акцизним податком електронні сигарети і компенсує втрати бюджету від переходу курців сигарет на альтернативну продукцію. Мінфін і ДПС обіцяли індустрії можливість в 2021 реалізувати вироблену або імпортовану в 2020 продукцію. Терміни "перехідного періоду" всіх влаштовували. Закон починає діяти з 1 січня 2021.

З метою, регуляції змін був створений проект №4101 "Про внесення змін до Податкового кодексу". Але під час коригувань члени комітету розробили законопроект №4101-Д, з якого видалили положення, що дозволяли продавати продукцію, вироблену або імпортовану в 2020 протягом 6 місяців 2021. Після Нового року ринок електронних сигарет буде зупинено, тому що навіть імпортери і оптовики станом на кінець 2020 не отримали акцизну марку і ліцензії на торгівлю. Власники роздрібних точок не мають можливості отримати акцизну марку і продати викуплену продукцію.

Відхилений Комітетом законопроект №4101 від 15.09.2020 та альтернативний законопроект №4101-2 від 01.10.2020 містили положення, що: "рідини, використовувані в електронних сигаретах, які не марковані марками акцизного податку, обертаються до 30 червня 2021". Положення було внесено урядом на виконання зобов'язань за Угодою про асоціацію між Україною та ЄС. У документі наголошується, що необхідно встановити перехідний період для створення умов для модифікації виробничого процесу і реалізації залишків, особливо щодо продукції, що відмінна від сигарет. Виробникам та імпортерам електронних систем доставки нікотину і їх складових потрібен час для підготовки до обмежень. На складах і в магазинах містяться запаси продукції не менше, ніж на 3 місяці - їх потрібно продати. Електронні системи доставки нікотину товари мають невисоку ліквідність, з довгим періодом оборотності, тому підприємцям потрібно не менше року для продажу запасів. А імпортерам і виробникам рідин необхідно отримати ліцензію на оптову торгівлю, яка є обов'язковою з 01.01.2021. Після отримання ліцензії потрібно наклеїти марки акцизного податку на продукцію на складах і в магазинах - а це заборонено законодавством. Таким чином, вони опиняються в тупиковій ситуації.

Нардепи "ставлять під загрозу надходження в бюджет, заплановані в 2021 від електронних сигарет. Члени комітету підставляють уряд і прем'єра Дениса Шмигаля, тому що проект №4101 готувався Кабміном", - пише видання.

Восени 2019 Володимир Зеленський на зустрічі з представниками тютюнової галузі підкреслював, що питання поліпшення бізнес-клімату та забезпечення прогнозованості державної політики і регулювання ринків є пріоритетними. Однак дії членів Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики ВРУ порушують цю стратегію.