RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

У хімзаводі під Рівним заявили про тиск з боку ДПС на легальний бізнес

Підприємство "Рівне-етил", що спеціалізується на випуску лакофарбових розчинників, не виробляє підакцизної продукції, однак піддається перевіркам з боку Департаменту контролю за обігом підакцизних товарів ДПС.

Про це під час прес-конференції заявив директор ТОВ "Рівне-етил" Ігор Шумілов, пише "Цензор".

За його словами, незважаючи на рішення суду, який визнав незаконними дії податківців щодо захоплення заводського транспорту, який перевозив хімпродукцію 16 грудня 2020, представники ДПС продовжують чинити тиск на підприємство. За словами адвоката Станіслава Костюченка, тиск на завод здійснюється протягом тривалого часу. Юрист упевнений, що таким чином здійснюється тиск на легальний бізнес і робляться спроби або загнати його в тінь, або провести рейдерське захоплення. А те, що відбувається на заводі - "переходить будь-які межі" - вважає Костюченко.

"Кожен автомобіль, що виїжджає з території заводу, що піддається огляду. Однак за результатами чергового безпідставного затримання заводський автоцистерни 16 грудня 2020, Рівненський суд відмовив податківцям у легалізації обшуку і конфіскації авто. З тих пір біля воріт заводу вдень і вночі чергують представники ДПС, які відмовляються представитися і пред'явити документи. Працівники налякані, виробничий процес під загрозою", - говорить адвокат.

На питання, хто за цим стоїть, хто зацікавлений у тиску на бізнес і є ініціатором таких дій, - Ігор Шумілов припустив, що це Департамент контролю за обігом підакцизних товарів ДПС України.

Раніше в.о. директора Департаменту контролю за обігом підакцизних товарів ДПС був призначений Ігор Сингаївський. Це досвідчений чиновник, який працював за часів Януковича і який, відповідно до законів України "Про Запобігання Корупції" та "Очищення влади" був люстрований. Однак в 2020 Сингаївського призначають на високу посаду в ДПС. Як вказує адвокат, його прізвище зникло з "люстраційного списку" - Єдиного реєстру осіб, які потрапили під дію закону "Про очищення влади" на сайті Мін'юсту. На думку експертів, жодна перевірка підприємств не обходиться без санкції Ігоря Сингаївського або його підлеглого Германа Андеса.

Бізнесмени з "Рівне-етил" оскаржують в суді дії податківців, на їх погляд, доказів неправомірності дій податківців - більш ніж достатньо. Робітники заводу "Рівне-етил", які турбуються, що завод закриють, заявили про "похід на Київ". Начальник відділу кадрів Оксана Ковтунович розповіла про готовність людей пікетувати держоргани, поки не буде відновлено законність.

"Ми не хочемо втратити роботу. Не розуміємо, чому нас тероризують, перевіряє Департамент підакцизних товарів, якщо ми нічого з їх переліку не робимо! Це несправедливо. У нас в Шпанові, де розташований завод, роботи немає взагалі ніякої. Виходить, держава сама нас виганяє в Польщу?", - сказала Ковтунович.