RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

У Національній організації роздрібної торгівлі закликали депутатів не допустити різкого підвищення акцизу на ТВЕН

Громадський союз "Національна організація роздрібної торгівлі" змушена звернути увагу громадськості, бізнес-спільноти, народних депутатів, членів уряду на ситуацію навколо безпрецедентного в історії України підвищення ставки акцизного податку на тютюновмісні вироби для електричного нагрівання (ТІЕН) - на 320% з 1 січня 2021 .

Про це пише "Цензор".

ЗМІ повідомили, що через підвищення ставки податку третій найбільший платник податків - компанія "Філіп Морріс" - змушена знизити плани викупу акцизних марок з запланованих 50 млн до 35 млн, що може створити ризики для доходів держбюджету і буде мати негативний вплив на сектор роздрібної торгівлі.

У нинішніх економічних реаліях законослухняний бізнес не може пережити підвищення податку відразу на 320% без руйнівних наслідків для ринку. ОС "НОРТ" звертався в листопаді і грудні 2020 у профільні комітети ВРУ і Міністерства фінансів і повідомляв, що, на думку експертів союзу, значне одноразове підвищення ставки податку на ТВЕН матиме негативні наслідки не тільки для більш ніж 1 млн повнолітніх споживачів ТВЕН, але і для доходів держбюджету і інвестицій в економіку, спрямованих на виробництво і реалізацію зазначених виробів. Для забезпечення стабільними надходженнями до держбюджету ставки акцизів на ТВЕН мають рости поступово на 50% з 2021 до 2025 року включно.

Тютюнова галузь і легальний ринок роздрібної торгівлі змогли б працювати без потрясінь в разі не більше ніж 200% підвищення акцизу на ТВЕН, проте 17 грудня 2020 ВРУ провалила відповідну поправку Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики.

Поправку підтримали 168 представників фракції "Слуга народу", але з ініціативи народного депутата Лади Булах її було відхилено. Члени ГР "Національна організація роздрібної торгівлі" реалізують в торгових мережах ТВЕН, які користуються попитом у споживачів. Але значне підвищення цін зробить його неконкурентоспроможним у порівнянні з цінами у нелегальній торгівлі.

Підприємці зазначають, що належної боротьби контролюючих органів з нелегальними торговцями не спостерігається і констатують факт, що споживачі або повернуться до споживання інших тютюнових виробів або перейдуть на споживання виробів, що реалізуються представниками нелегальної торгівлі. Таким чином, держава буде нести втрати по надходженням до бюджету двічі: зменшення надходжень від акцизних податків і надходжень від підприємств роздрібної торгівлі.

"Від імені членів організації - представників ринку роздрібної торгівлі - висловлюємо обурення таким ставленням до законослухняного бізнесу і закликаємо шановних народних депутатів ініціювати відповідні зміни в законодавство, щоб не допустити втрат бюджету через зростання контрабандного ринку ТВЕН в Україні та зменшення доходів від продажу в легальній роздрібній мережі, яка платить всі податки", - йдеться в повідомленні.