RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

20 травня

Всі новини

В операціях з нелегальними розчинниками помічені АЗС "БРСМ-Нафта", Мotto і SunOil - експерти ринку

"БРСМ-Нафта", Мotto, SunOil і інші мережі АЗС "помічені у використанні лакофарбових компонентів, які вони додають до бензину для підвищення октанового числа. В Україні вони потрапляють під виглядом імпортних безакцизних розчинників".

Про це стало відомо за результатами дослідження Консалтингової групи "А-95", пише From.ua.

"В операціях з продукцією міні-НПЗ і розчинниками помічені оператори таких мереж, як "БРСМ-Нафта", Мotto, SunOil та інші. Явні ознаки системних податкових зловживань спостерігаються на 1800 АЗС, що складає 25% від загальної кількості станцій в країні", - йдеться в матеріалі.

Як пише видання, в 2020-2021 "збільшилися поставки імпортних безакцизних розчинників, які є сумішами октанопідвищуючих компонентів, що ввозяться на міні-НПЗ і нафтобази".

За оцінками експертів, в 2021 році "від нелегальних угод на ринку нафтопродуктів держбюджет втратить більше 20 млрд грн", йдеться в матеріалі.

"Втрати державного бюджету від нелегального обігу нафтопродуктів в 2020 році складали близько 19 млрд грн, а в 2021 році перевищать 20 млрд", - заявив директор Консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн.

Як пише видання з посиланням на Куюна, "тіньовий сектор складається з нелегального виробництва на міні-НПЗ і нафтобазах, а також махінацій при реалізації пального, зокрема через мережу нелегальних АЗС".

"Зазвичай вважають, що тіньовий ринок - це газова бочка під парканом десь на периферії. Насправді це величезна виробничо-фінансова сфера, заснована на несплаті податків, що має визначальний вплив на паливний ринок і завдає відчутної шкоди державному бюджету", - відзначає Сергій Куюн.