RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Smart Holding оскаржила ряд рішень Наглядових рад "Харківобленерго" і "Харківенергозбуту", в тому числі про проведення зборів

Топхолдингова компанія Групи Smart Holding - SMART HOLDING (CYPRUS) LTD - звернулася з позовами до Господарського суду Харківської області з вимогою визнати недійсними рішення від 23 березня 2021 на засіданні наглядових рад АТ "Харківобленерго" та ПрАТ "Харківенергозбут".

Про це сказано в повідомленні компанії.

SMART HOLDING (CYPRUS), що володіє 29,795% акцій компаній, просить суд визнати недійсними рішення зборів акціонерів від 28 квітня. У позовних заявах компанія надала докази порушення порядку скликання та проведення засідання 23 березня. Акціонер вказав, що після 6 січня 2019 склад наглядових рад АТ "Харківобленерго" та ПрАТ "Харківенергозбут" втратив правомочність - він не був приведений у відповідність з нормами законодавства. Компанія вважає, що на цих підставах рішення зборів акціонерів є незаконними і такими, що порушують права і інтереси SMART HOLDING (CYPRUS) LTD як акціонера.

"Що ми зараз маємо? Несформовані наглядові ради, менеджмент, який фактично ніхто не контролює, і купу кримінальних проваджень про корупційні діяння посадових осіб енергокомпаній. Дирекції, яка себе скомпрометувала, Наглядові ради своїми останніми рішеннями надали додаткові повноваження. Це точно не сприяє прозорості бізнесу і безпеці прийняття рішень на рівні керівництва підприємства. Але створює ситуацію, коли стратегічні підприємства просто розкрадають і ведуть фактично до банкрутства. Це ставить під загрозу плани "великої приватизації" в Україні ", - зазначив директор з ризиків і безпеки Smart Holding Іван Герасимович.

Smart Holding закликала Фонд держмайна ініціювати проведення конкурсів щодо незалежних директорів Наглядових рад енергокомпаній, що дозволить "звільнити корумпований менеджмент і підготувати "Харківобленерго" і "Харківенергозбут" до приватизації".

28 квітня в дистанційному режимі відбулися загальні збори акціонерів "Харківобленерго" і "Харківенергозбут", де були затверджені річні звіти товариств за 2019 і 2020, взяті до відома звіти Наглядових рад за 2019 і 2020 року, затверджено розподіл прибутку і збитків за результатами діяльності в 2020, затверджені розміри річних дивідендів.

Формування Наглядових рад в компаніях, у статутних капіталах яких 50% + акцій належить державі, є обов'язковим, відповідно до Закону України №1405"... щодо управління об'єктами державної та комунальної власності" від 2 червня 2016.

АТ "Харківобленерго" є оператором системи розподілу (ВСР), володіє і обслуговує розподільні електричні мережі, розташовані на території області. Протяжність мереж "Харківобленерго" - 39,6 тис км, кабельних ліній - 7,3 тис км. Компанія експлуатує 11,16 тис підстанцій напругою 0,4-150 кВ. ПрАТ "Харківенергозбут" надає послуги з постачання електроенергії споживачам Харкова і області.

Основними акціонерами компаній є держава в особі ФДМ володіє 65% акцій компанії, а також Smart Holding (Cyprus) - 29,79%.