RU  UA  EN

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Smart Holding скликає збори "Харківобленерго" і "Харківенергозбут" для призначення незалежних директорів

Компанія Smart Holding (Cyprus) LTD, бенефіціаром якої є Вадим Новинський, оголосила про початок процедури скликання позачергових загальних зборів акціонерів АТ "Харківобленерго" та ПрАТ "Харківенергозбут".

Збори планується провести 3 вересня, повідомили в пресслужбі Smart Holding, пишуть Українські новини.

Метою зборів є побудова прозорої системи корпоративного управління АТ "Харківобленерго" та ПрАТ "Харківенергозбут", щоб підвищити інвестиційну привабливість підприємств. Це важливо для їх приватизації. На порядку денному зборів стоїть питання обрання нових складів Наглядових рад держкомпаній з урахуванням вимог законодавства.

"Ми сподіваємося, що держава в особі ФДМ скористається можливістю відновити правочинність наглядових органів цих компаній і візьме участь в зборах. Створення наглядових рад, які мають в своєму складі незалежних членів, дозволить забезпечити прозору структуру управління підприємствами, запобігти проявам будь корупції, захистити права і інтереси акціонерів, в першу чергу, держави. "Тіньове" управління цими компаніями має бути припинено. Кожен день зволікання в цьому питанні несе чималі збитки державі", - наводяться в пресрелізі слова директора з ризиків і безпеки Smart Holding Івана Герасимовича.

Smart Holding пропонує акціонерам вирішити питання про проведення незалежної перевірки фінансово-господарської діяльності товариств за 2019-2020 в зв'язку з незадовільними показниками роботи.

28 квітня відбулися збори акціонерів АТ "Харківобленерго" та ПрАТ "Харківенергозбут", в ході яких не були сформовані Наглядові ради акціонерних товариств. Формування незалежних Наглядових рад в компаніях, у статутних капіталах яких 50%+ акцій належить державі, є обов'язковим, відповідно до Закону України №1405-VII.

У травні Smart Holding (Cyprus) оскаржила в суді рішення, прийняті на засіданнях Наглядових рад АТ "Харківобленерго" та ПрАТ "Харківенергозбут" 23 березня про проведення зборів товариств 28 квітня. Компанія переконана, що після 6 січня 2019 склад Наглядових рад компаній став неправомочним, оскільки не був приведений у відповідність з нормами законодавства.

Українське представництво міжнародної компанії з підбору управлінського персоналу Boyden Global Executive Search сформувало експертну комісію для проведення відбору незалежних директорів у Наглядові ради для АТ "Харківобленерго" та ПрАТ "Харківенергозбут". До її складу увійшли голова правління Професійної асоціації корпоративного управління Олександр Окунєв і заступник керівника напряму по дослідженню та аналізу політики в сфері корпоративного управління Київської школи економіки Олександр Лисенко. На участь в конкурсі заявки подали 73 кандидати, з яких відібрано 65.

Основними акціонерами компаній є держава в особі ФДМ, що володіє 65% акцій, а також Smart Holding (Cyprus) Вадима Новинського з 29,79% акцій.