RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Встановлений в географічному центрі країни арт-об'єкт "Серце України" виготовили зі сталі Метінвесту - фото

В Черкаській області у географічному центрі України відкрили арт-об'єкт "Серце України", виконаний зі сталі Метінвесту та приурочений 30-ї річниці Незалежності країни.

Відкриття відбулось 23 серпня за участі Президента України.

Арт-об'єкт складається із 25 пар крил, що уособлюють всі області України і республіку Крим. Білі сталеві крила прикрашені характерними для кожної області орнаментами. У центрі комплексу під склом розташована скульптура серця. Композицію доповнює 52-метровий флагшток із найбільшим у Черкаській області прапором України. Площа комплексу – майже 5 тис кв м, висота - понад 5 м.

Комплекс розташований у селі Мар'янівка Звенигородського району, яке є географічним центром України, про що донедавна інформував лише пам'ятний знак.

Президент Володимир Зеленський під час відкриття зазначив, що арт-об’єкт "Серце України", навколо якого розташовано 25 сталевих крил, уособлює цілісність України та єдність усіх її регіонів.

"Сьогодні у нас із вами велике сімейне свято - день символу нашої великої сім'ї, день синьо-жовтого прапору, День Державного Прапору України. У 30-ту річницю відновлення нашої незалежності ми піднімемо його саме тут, у географічному центрі України. Саме тут б'ється серце, серце України" - заявив Зеленський.

"Серце України" створено за принципами безбар'єрного середовища: передбачені пандус, тактильна навігація, аудіогід, модель комплексу для людей із вадами слуху.

Для будівництва арт-об'єкту було використано 66 тис тонн сталі, наданої Групою Метінвест. ЇЇ загальна вартість склала 2,8 млн грн. Гарячекатаний лист, труби, кутики і швелери виготовлені на маріупольських підприємствах Групи - ММК ім. Ілліча й "Азовсталі".

"Сталеве "Серце України" розташоване в самому центрі країни і зроблено з українського металу. І це наш привід для гордості - заявив генеральний директор Групи Метінвест Юрій Риженков. - Ми впевнені, що попереду кожного з нас чекає ще багато приводів пишатися українським, адже металургія і вся промисловість працюють для процвітання і розвитку країни. Група Метінвест створена на екваторі Незалежності України, і щодня протягом усіх 15 років роботи ми ділом доводимо справедливість цих слів. І ми продовжимо це робити, тому що віримо в Україну й українців".

За 15 років роботи Група Метінвест з урахуванням асоційованих компаній виробила 179 млн тонн сталі. З цього металу побудовано безліч об'єктів в Україні і в усьому світі. Зокрема, це новий саркофаг над ЧАЕС, стадіон "Олімпійський" і Дарницький міст у Києві, хмарочос The Shard у Лондоні, культурний центр The Shed і транспортний хаб The Oculus Нью-Йорку, найбільший у світі парусник Flying Clipper і багато іншого.