RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Розлучення з Коломойським в "Укрнафті" - складна, але необхідна процедура - економіст

Потрібно якнайшвидше "розлучатися" з Коломойським у компанії "Укрнафта", адже співволодіння - проблема, яка заважає державі.

Таку думку висловив експерший заступник міністра економіки, керівник з політичних питань Київської школи економіки Павло Кухта, пишуть Українські новини.

"Ми за 30 років зрозуміли, що взаємодія держави з олігархами нічим хорошим не завершилась. Гарний спосіб взаємодії з ними - щоб вони (олігархи) сиділи десь в конкурентному секторі, конкурували в бізнесі, де держава не впливає, бо інакше починаються політичні впливи та конфлікти, тому я вважаю, що розділення "Укрнафти" потрібне. Було грубою помилкою іти на це дивне державно-приватне партнерство взагалі. Була створена ситуація, коли група може використовувати державний актив у своїх інтересах", - зазначив Павло Кухта.

За його словами, формально таке розлучення з Коломойським - юридично складна процедура, і НАК "Нафтогаз" роки витратив на цю схему розлучення.

"Хочу побачити реальні юридичні документи. Стратегічно розділення - правильний крок, не треба сидіти разом державі та бізнесу олігархічному в одному бізнесі, бо це шлях до зловживань. Стратегічно треба розділювати, а до деталей я обережно ставлюся, бо не бачив ще документів, потім можна вже буде зрозуміти, чи це зрада, чи перемога", - повідомив експерт.

За його думкою, для бізнесу "Укрнафти" вигідніше розведення активів, бо постійна боротьба за підприємство негативно впливає на компанію - замість того, щоб думати про кращий видобуток, власники думають про збереження контролю.

"Потрібно розвести власність - от приватна, а от державна. І кожен займається своїм. І немає витраченого ресурсу на розборки щодо власності. Весь цей час вони (акціонери) не займалися компанією та її розвитком. Питання в тому, що, якщо так робити бізнес, то такий бізнес програє конкурентну боротьбу бізнесу, що постійно думає про свій продукт та його продаж. Нам треба, щоб економіка зростала, ВВП зростало, зарплатні, а не витрачати час на розборки, хто кому що винен", - вважає Павло Кухта.