RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

18 травня

Всі новини

Експерти вказали на порушення екологічної та протипожежної безпеки на об’єктах "БРСМ-Нафта" - ЗМІ

На робочих об’єктах групи компаній БРСМ — міні-НПЗ у місті Гадячі Полтавської області та паливному хабі в селі Переяславському під Києвом експерти виявили "серйозні порушення екологічної та протипожежної безпеки".

Про це пишуть "Українські новини" з посиланням на "Дзеркало тижня".

За словами експерта "Консалтингової групи А-95″ Артема Куюна, "завдяки зйомкам з дрона стало відомо про серйозні порушення протипожежної та екологічної безпеки на об’єктах групи компаній БРСМ — на міні-НПЗ у місті Гадячі Полтавської області, де виробляються нафтопродукти для подальшої реалізації в цій мережі заправок, й на найбільшому паливному хабі в селі Переяславському під Києвом".

"Обладнання резервуарів дуже бідне. Наприклад, немає запобіжних клапанів, вогневих запобіжників і навіть елементарних громовідводів. Експерти також звертають увагу на незадовільний стан обвалування резервуарного парку. У разі аварійного розливу паливо може неконтрольовано розтектися", — розповідає Артем Куюн про знайдені порушення на міні-НПЗ "БРСМ-нафта" у Гадячі.

У статті також вказується на"відсутність факелів, на яких у регулярному режимі спалюють побічні виробничі гази та які використовуються під час екстрених ситуацій для того щоб знизити тиск у резервуарі і уникнути вибуху у разі швидкого нагрівання пального. Експерти розповідають і про відсутність на міні-НПЗ пожежного ставка як такого, не знайшли на об’єкті і пожежних гідрантів".

"Ще одне важливе порушення — екологія. На об’єкті не виявлено ні робочих очисних споруд, ні слідів промислової та зливової каналізації. Це означає, що токсичні відходи виробництва скидаються в муніципальну каналізацію, а всі проливання нафтопродуктів отруюють ґрунт і ґрунтові води", — зазначається у статті.

Також, як зазначається у матеріалі, "знайдені серйозні недотримання норм і у розташуванні об’єктів на базі, через які пожежні машини в разі аварії просто не зможуть проїхати. Що ж стосується опорної нафтобази БРСМ у селі Переяславському Київської області, то там експерти також виявили грубі порушення безпекових норм".

"Власник сховища реалізував лише потрібні для свого бізнесу опції. Зокрема, помітно зріс парк резервуарів, залізнична естакада — теж. А що з безпеки? Нічого. Заявлена система пожежогасіння залишилася на папері. Не видно на резервуарах ні генераторів піни, ні сухотрубів з виведенням за обвалування, ні... Два ставки є, однак насосного обладнання на них не виявлено. Зливальна естакада так і залишилася з ґрунтовим покриттям, а зливової каналізації також не з’явилося", — пише Артем Куюн.

Як повідомлялось раніше, пожежа на нафтобазі БРСМ під Васильковом у 2015 році тривала 8 діб та забрала життя шістьох людей, із них четверо — пожежники, принаймні 18 осіб травмовано. У ДСНС пожежу назвали найскладнішою з 1960-х років.

"Причиною тяжких наслідків пожежі названо недотримання норм будівництва вибухонебезпечного обʼєкта. Представники мережі БРСМ свою вину у катастрофі заперечують, натомість власник "БРСМ-нафта" Андрій Біба після пожежі втік до Італії", - пишуть журналісти.