RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Грузинський топменеджер ОГХК пов'язаний із росіянами - розслідування

В АТ "Об'єднана гірничо-хімічна компанія" на початку лютого за сприяння голови фракції "Слуга народу" Давида Арахамії було призначено Димитрі Каландадзе, який раніше працював на російських бізнесменів - він обійняв посаду заступника голови правління.

Про це йдеться у матеріалі "Апострофа".

Основна спеціалізація Каландадзе – підготовка держпідприємств видобувної галузі до приватизації. Як керівник мідної гірничо-збагачувальної компанії Madneuliта підприємства Quartzite Д. Каландадзе був членом команди Кахі Бендукідзе. Підприємства протягом року були підготовлені до приватизації та продані, але новими їх власниками стали росіяни, а приватизація могла йти за сценарієм: у листопаді 2004 російський бізнесмен Коба Накопіа був призначений гендиректором Quartzite і Madneuli та головою наглядових рад компаній (Каландадзе був виконавчим директором), у 2005 Quartzite і Madneuli були придбані Сіманом Поварьонкіним із Сергієм Генераловим, у 2007 Поварьонкін став основним акціонером GeoProMining. У 2012 році GeoProMining продала грузинські активи холдингу RichMetalsGroup з РФ, а Каландадзе був найнятий новими власниками RMG. Акціонерами компанії є російські мільярдери зі списку Forbes Дмитро Троїцький та Дмитро Коржієв, бенефіціарами компаній, у яких працював Каландадзе, були радник глави "Роснефти" Сечіна, екскерівник Rosneft Overseas Роман Троценко. Тобто більшість роботодавців Каландадзе в 2005-2013 були російськими бізнесменами, які мали відношення до ВПК РФ.

З 2014 року Каландадзе був директором офшору FRYONACOMMERCELTD. (Company Number RA000693_128704 Native Company Number 128704), яка заснувала грузино-іранську компанію Geopars для будівництва першого в Грузії НПЗ під гарантії Міністерства нафти Ірану (проект був згорнутий на вимогу США у 2018), а однойменна FryonaFinanceLimited (BVI) була фігурантом PanamaPapers через фінансові махінації росіян.

У 2015 році Каландадзе став переможцем на конкурсі на посаду голови правління "Сумихімпром" в Україні, проте компанію не вдалося ні продати, ні вивести з-під впливу "людей Фірташа".

Появу на ОГХК Каландадзе експерти пов'язують із зустріччю Арахамії та Фірташа в Австрії. Глава фракції СН зізнався, що обговорювалися й питання, пов'язані з титановою галуззю. Висловлюються припущення, що завдання Каландадзе в ОГХК – врегулювати між держкомпанією та GroupDF питання Селищанського родовища титанових руд та майданчика Матроновського ГЗК. Перша справа є предметом судового розгляду і родовище майже вийшло з-під контролю "Міжріченського ГЗК" Фірташа на баланс "Іршанського ГЗК", що входить до ОГХК, а друга бере свій початок у 2014, коли Фірташ та ОГХК опинилися власниками двох ділянок одного титанового родовища. ОГХК держліцензію купила, а ВАТ "ЮКРЕЙНІАН КЕМІКАЛ ПРОДАКТС" (ЗАТ "Кримський Титан") вона дісталася безкоштовно, і ОГХК має шанси повернути ділянку через суд.

На ринку вважають, що приєднання активів до держкомпанії та повернення "Сумихімпром" дозволить не лише переробляти весь обсяг виробництва ільменіту "Іршанського ГЗК", а й у 2-3 рази підвищити вартість ОГХК.

Раніше ОГХК, незважаючи на війну, проблеми з енергозабезпеченням, блокаду портів, розрив логістичних ланцюгів, зміг налагодити безперебійну роботу обох ГЗК, забезпечив виробництво та експорт продукції, виплату зарплат, відрахування податків, рентних платежів та дивідендів державі, і за підсумками 2022 року показав прибуток у 150 млн. грн., заявляють джерела.