RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

Всі новини

Ексвласник "Дельта Банку" може уникнути покарання у справі про крадіжку мільярдів - деталі

Колишній власник збанкрутілого "Дельта Банку" Микола Лагун є автором найбільшого банкрутства в українському банківському секторі. Борг перед державою та вкладниками сягає близько 1,5 млрд доларів, з яких щонайменше 6 млрд гривень банкір намагається "списати" через процедуру банкрутства.

Але і в кримінальних справах Микола Лагун може вийти сухим із води, про що розповіли журналісти Апостроф TV.

В Україні проти ексбанкіра висунуті звинувачення у розтраті мільйонів гривень вкладників "Дельта Банку" та заволодінні коштами, отриманими від НБУ.

Після 9 років слідства до суду були передані 2 справи щодо ексбанкіра. Покарання за висунутими обвинуваченнями загрожує Лагуну позбавленням волі до 12 років з конфіскацією майна. Проте понад пів року справи щодо Миколи Лагуна ніяк не почнуть розглядатись в Шевченківському суді Києва через регулярні перенесення слухань, відсутність підозрюваного в Україні та затягування розгляду справ адвокатами Лагуна. Наразі Лагун проживає в елітному районі Відня.

Експерти підозрюють, що всі ці справи можуть закрити ще на попередньому засіданні, що може дозволити Лагуну, якому інкримінують виведення в офшори понад пів мільярда доларів НБУ та заволодіння майже 150 млн дол вкладників "Дельта Банку", уникнути відповідальності та не повертати кошти.

Уникнути відповідальності Лагун може завдяки "правкам Лозового" – це правки до Кримінального процесуального кодексу України, які Верховна Рада прийняла з руки біглого депутата Андрія Портнова 5 років тому. Завдяки ним завершення річного строку досудового розслідування стає приводом для закриття кримінального провадження. Цю норму застосовують навіть до справ, в яких фігуранти обвинувачуються в тяжких або особливо тяжких злочинах.

Однак їх застосування можливе лише до справ, які були порушені після березня 2018, а справи щодо Лагуна відкриті у 2014-2015, що виключає можливість скористатись цими правками. Але адвокати банкіра отримали в Печерському суді рішення, які дають їм надію застосувати такі правки і до справ щодо Лагуна. Попри невиконання вимог слідчих та ігнорування судових засідань, Лагуна не оголосили у розшук.

Наразі суд вже тричі відклав розгляд клопотання щодо розшуку Миколи Лагуна через неявку на судове засідання, і не призначив справу до розгляду по суті. Наступні засідання в кримінальних справах призначені судом на 24 та 25 жовтня.