RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Як українці ставляться до інвестування та що роблять із грошима під час війни: Біржовий університет презентував дослідження

На території UNIT.Сity у Києві пройшла закрита зустріч інвесторів Gala Invest Evening. Експерт із фондових ринків та лектор Біржового університету Євгеній Тригубченко презентував дослідження фінансової грамотності українців, яке провела компанія Gradus Research на замовлення навчального центру "Біржовий університет".

Дослідження показало, що для 58% опитаних українців основним джерелом доходу є заробітна плата. Решта ж здебільшого займаються малим підприємництвом або працюють на себе, живуть на допомогу родичів та держави.

Пасивний дохід, тобто дохід, який не залежить від щоденної діяльності, мають 35% опитаних. Із них 20% отримують процент від банківських вкладів, 9% — від здачі в оренду нерухомості. Цінними паперами та криптою респонденти віком 25-34 р. цікавляться частіше, ніж опитані інших вікових груп.

За результатами дослідження, з початком повномасштабної війни, дохід зменшився у 59% респондентів, у 21% він залишився без змін, а у 13% респондентів дохід зріс. При цьому лише 43% всіх опитаних мають фінансову подушку, якої вистачить для життя протягом 3-6 місяців без роботи.

58% всіх респондентів готові інвестувати щонайменше 10% свого прибутку задля того, щоб отримувати пасивний дохід. За словами експерта, відчутну дохідність у доларах може дати фондовий ринок. І якраз на запитання в опитувальнику: "Чи хочете ви отримати більше інформації про фондовий ринок та можливості інвестування в цінні папери?" 66% респондентів відповіли ствердно.

Під час зустрічі також експерт із фондового ринку США та України Микита Гуппал розповів про 2 стратегії інвестування на 2024 рік, а автор YouTube-каналу "Код фінансової свободи" Пилип Олійник виділив топ інвестиційних напрямків на 2024 рік. Павло Бойко, керуючий активами 400+ інвесторів, описав своє бачення інвестиційного майбутнього України.

Оскільки зустріч була передноворічною, то учасники отримали від організатора особливу фінансову гру за перемогу у конкурсах, мали змогу насолодитися музикою джаз-бенду.

Як зазначили організатори заходу, українці, які хочуть навчитись інвестувати в цінні папери та отримувати з цього дохід, можуть записатися на курси в Біржовому університеті. Навчальний центр пропонує програми різного рівня складності: як для початківців, так і для інвесторів із досвідом. Новий навчальний сезон стартує уже у середині січня.