RU  UA  EN

Понеділок, 24 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 червня

Всі новини

Запорука відновлення: бізнес і урядовці обговорили проблеми інтеграції ветеранів у цивільне життя

Підтримка повернення ветеранів до цивільного життя та їх інтеграції в ринок праці - завдання держави та бізнесу, вирішення якого впливатиме на темпи економічного відновлення країни.

Про це йшлося під час пресконференції в "Укрінформі" за участі заступниці міністра економіки Тетяни Бережної та представників провідних роботодавців країни.

"Більшість українських захисників та захисниць – це люди з активною життєвою позицією, унікальним досвідом... Після демобілізації кожен з них повинен мати можливості реалізуватися в мирному житті. Турбота та піклування під час демобілізації вимагає об'єднання зусиль бізнесу та держави з реалістичним усвідомленням масштабу виклику. Роль Мінекономіки — створити умови, щоб ветерани і ветеранки могли відкривати бізнеси, знаходити роботу, яка їм до душі. Якщо ми створимо умови, в яких ветерани захочуть відкривати бізнеси, повертатися на попередню роботу чи знаходити нову - це безпосередньо впливатиме на темпи економічного відновлення", - зазначила Тетяна Бережна.

У бюджеті на 2024 рік на підтримку ветеранів та їхніх сімей передбачено майже 14 млрд грн - вдвічі більше, ніж минулого року, закладені кошти на реалізацію програм, які допомагають захисникам реалізовуватися: гранти за програмою єРобота, програми навчання, програма єОселя. Діє програма компенсацій для бізнесу за облаштування інклюзивних робочих місць - роботодавці можуть отримати до 120 тис грн компенсації.

"Обов'язок держави, бізнесу, кожного українця – зробити все можливе, щоб ветерани мали змогу повернутися якомога швидше до цивільного життя. ДТЕК має 10-ти річний досвід взаємодії з ветеранами. На сьогодні майже 4500 наших колег захищають Україну в лавах Збройних Сил України. 319 після служби повернулися працювати в компанію… Наша програма підтримки ветеранів в бізнесах компанії ДТЕК на сьогодні складається з психологічної підтримки, допомоги в адаптації за підтримки наставників, перекваліфікації, додаткового медичного супроводу поранених та програми оздоровлення та реабілітації. Готові ділитися своїм досвідом та експертизою, брати участь у формуванні національної платформи, яка стане фундаментом комплексної та всебічної підтримки і допомоги нашим ветеранам", - підкреслив виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук.

"В МХП ми створили комплексну програму "МХП Поруч", яка охоплює військових, ветеранів, їхні родини, тих, хто чекає рідних з війни. 2367 працівників компанії захищають Україну. В МХП працює 273 ветерана. "МХП Поруч" передбачає юридичну підтримку, фізичну та психологічну реабілітацію, професійну адаптацію та допомогу у розвитку соціальних зв'язків", - розповів Андрій Булах, заступник голови правління ПрАТ "МХП".

Урядовці нині працюють над документом, де буде визначення статусів і послуг, які може отримати військовослужбовець. Мінекономіки з провідними роботодавцями почали роботу над Маршрутом ветерана у корпоративний простір і мають рекомендації для бізнесу як допомогти адаптації ветеранів на робочому місці.

"Майже 800 співробітників Укрпошти боронить країну в складі сил безпеки та оборони… Почали працювати над розробкою програми адаптації ветеранів, яка враховуватиме психологічну підтримку та створення безбар'єрних умов для роботи. Інший напрям, який ми плануємо розвивати, - соціальні ініціативи для розвитку інклюзивного суспільства. Місія Укрпошти – єднати людей, усувати бар'єри та створювати рівні умови для всіх", - зазначив Ігор Смілянський, Генеральний директор АТ "Укрпошта".

"Складність виклику зумовлює необхідність бізнесу та державі діяти спільно та обʼєднувати зусилля. Так як провал адаптації ветеранів може спричинити не тільки зниження ефективності бізнесу, а й погіршення соціальної та інвестиційної привабливості на рівні регіонів", - наголосив Роман Бондар, Генеральний директор Korn Ferry.

Також було представлено довідник з рекомендаціями для бізнесу по адаптації ветеранів на робочому місці, розроблений українськими офісами Korn Ferry та Kearney спільно з Мінекономіки та представниками провідних роботодавців, що відображає практики, які застосовують роботодавці, містить поради для працівника з моменту його призову на військову службу і до його повернення на робоче місце.