RU  UA  EN

Неділя, 23 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 червня

Всі новини

Держава втратила доступ до документів атомної енергетики: чи націоналізують "Енергопроект" Дубових

Згідно з заявою Міненерго, акціонерне товариство "Київський науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут "Енергопроект" (КІЕП), яке належить родині ексдепутата Олександра Дубового, заблокувало державі доступ до стратегічних документів атомної енергетичної галузі, і до управління АТ.

Про це йдеться у заяві енергетичного відомства.

"Київський науково-дослідний і проєктно-конструкторський інститут Енергопроєкт (КІЕП), який володіє стратегічною інформацією щодо проектування енергооб'єктів в Україні, зокрема атомних енергоблоків, вкотре в часи війни намагається обмежити державу в особі Міністерства енергетики у доступі до стратегічно важливої інформації щодо АЕС, та участі в управлінні підприємством, що може загрожувати державним інтересам України", — пишуть у Міненерго.

В міністерстві наголошували, що посадові особи КІЕП незаконно відсторонили міністерство від прийняття управлінських рішень Товариства. Такі дії за КІЕП помічають не вперше.

"КІЕП і раніше демонстрував позицію, що суперечить державним інтересам нашої країни. Зокрема в частині невиконання рішення РНБО щодо потреби передачі архіву проєктної документації щодо АЕС НАЕК "Енергоатом", - зауважувало Міненерго.

Стратегічна науково-експертна установа КІЕП наразі підконтрольна приватним особам, а зокрема - родині та бізнес-структурам колишнього депутата Олександра Дубового. Серед бенефіціарів АТ - його донька Софія. ПРАТ "МІЖНАРОДНА ЕНЕРГЕТИЧНА КОМПАНІЯ" має понад 71% компанії, в той час, як держава - всього 25%. ПРАТ "МІЖНАРОДНА ЕНЕРГЕТИЧНА КОМПАНІЯ" належить дружині Дубового - Світлані, а керує нею їх син - Марко.

Перехід управління КІЕП у приватні руки наразі обходиться державі у понад 300 млн грн, це лише на тендерних закупівлях послуг з розробки проєктної документації для АЕС. Якби ж держава сама управляла КІЕП, то кошти залишалися б у бюджеті.

При цьому родина Дубових отримали вплив на атомну енергетику України "з рук" росіян - раніше 50% акцій "Енергопроекту" належали на 25% російському ВАТ "Група Е4" і на ще 25% кіпрській фірмі "Antosen Ventures Ltd", які входять до складу російської групи "RU-COM" Михайла Абизова, що працює міністром по справам "відкритого уряду" Росії", – повідомляли "Наші гроші". У 2017 вказані частки перейшли "Міжнародній енергетичній компанії" Дубових.

"Це був не "жест доброї волі" з боку кремлівського управлінця, а призначення ним номінальних керівників для свого бізнесу, щоб він не потрапив під антиросійські санкції", - ще тоді вказували ЗМІ.

Про користь таких висновків сьогодні свідчить не лише усунення держави та Міненерго від прийняття управлінських рішень в КІЕП, але також і той факт, що АТ "Енергопроект" допомагає росіянам будувати АЕС "Пакш-2". Її росія проектує в Угорщині за підтримки, зокрема, і збоку Білорусі.

Питання націоналізації КІЕП за таких обставин набуває гострої актуальності та лежить у компетенції РНБО й Кабміну.

Раніше в Україні націоналізували кілька компаній, які контролювалися приватними особами. З часу націоналізації "Укрнафти" "Коломойського" армія стала отримувати втричі більше палива за найнижчими цінами.