RU  UA  EN

Неділя, 23 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 червня

Всі новини

Доступне житло: Українська асоціація девелоперів з Українською фінансовою житловою компанією обговорили зміни в програмі єОселя

Збільшення пропозиції квартир на первинному ринку та зростання обсягів виданих кредитів стане майбутнім державної програми іпотечного кредитування єОселя. Це потребує спільних зусиль забудовників, банків, оператора програми.

Про це йшлося на зустрічі представників Української фінансової житлової компанії та Української асоціації девелоперів, що об'єднує найбільших девелоперів житлової нерухомості України. Члени UA Developers напрацювали низку пропозицій щодо єОселі, які презентували голові правління "Укрфінжитла" Євгену Мецгеру.

"Необхідно збільшувати пропозицію первинної нерухомості, аби сплачені за програмою кошти поверталися в економіку України і працювали. З нами вже 48 девелоперів, які акредитували в 4 банках-партнерах понад сто багатоквартирних будинків. Плануємо залучати якомога більше банків та девелоперів – це дозволить запропонувати більше доступного житла", - прокоментував Євген Мецгер, голова правління Української фінансової житлової компанії.

Також були опрацьовані питання поглиблення та оптимізації співпраці з банками-партнерами програми. Українська асоціація девелоперів розробила концепцію пілотного проєкту Цифрової платформи акредитації об'єктів будівництва, яка дозволить девелоперам подавати банкам-партнерам стандартизований набір відомостей і документів, частина з яких підтягуватиметься з національних реєстрів. Завдяки інтеграції з базами даних перевірятиметься будівельна документація, реєстрація та статус юросіб, інформація про земельні ділянки та речові права. Обмін даними відбуватиметься через єдиний електронний кабінет. В ньому девелопери подаватимуть вичерпний перелік документів і відомостей та єдину анкету об'єкта, що будується.

"Акредитація нових об'єктів у всіх банках-партнерах програми має потенціал для девелоперів, відкриваючи доступ до широкого спектру фінансових умов. Це забезпечує більшу гнучкість у виборі кредитних пропозицій для потенційних покупців. Однак, незважаючи на ці переваги, система акредитації вимагає від забудовників отримання окремої акредитації для кожного з банків, що кратно збільшує витрати часових і адміністративних ресурсів. Зараз акредитація одного об'єкту може розтягуватися до 6 місяців. Дослідження, яке ми провели серед членів Асоціації, свідчить, що тільки 12% від всієї запитуваної банками інформації є унікальними, а майже 70% документів містяться у публічних реєстрах. Єдина цифрова платформа дозволить оптимізувати цей процес – сформувати необхідний пакет один раз і передати всім банкам одночасно. Це в рази зменшить обсяг паперової роботи та витрати часу на надання даних в індивідуальному порядку", - зазначив Євген Фаворов, голова правління Української асоціації девелоперів.

Ще одна пропозиція UA Developers – зниження вимог до граничної готовності об'єкту для девелоперів з бездоганною репутацією. Через те, що банки готові акредитувати тільки будинки з високим рівнем готовності, найліквідніші одно- та двокімнатні квартири, які розкуповуються на ранніх стадіях будівництва, стають недоступними учасникам єОселі. Ціна 1 кв. метра для них збільшується, адже вартість житла зростає з наближенням будівництва до завершення. Тому при акредитації пропонується враховувати репутацію девелоперів та зменшувати вимоги щодо готовності надійних об'єктів, розширюючи вибір та зменшуючи вартість житла.

Частина серед запропонованих Українською асоціацією девелоперів змін стосується і умов єОселі: запропоновано виключити фізосіб з переліку продавців, адже кожна угода, укладена ними за єОселею – це кошти, що здебільшого не повертаються у сферу будівництва у вигляді інвестицій. Тому звуження пулу потенційних продавців має створити умови, в яких більшість виділених на програму коштів спрямовуватиметься на нові проєкти та сприятиме подоланню житлової кризи і розвитку будівельної галузі.

Зустріч має стати першим кроком у співпраці "Укрфінжитла" та членів Української асоціації девелоперів стосовно вдосконалення єОселі. Сторони планують продовжити роботу з розробки Цифрової платформи акредитації об'єктів будівництва, до процесу планується доєднати банки-партнери іпотечної програми.