RU  UA  EN

Вівторок, 22 жовтня
  • НБУ:USD 40.90
  • НБУ:EUR 44.35
НБУ:USD  40.90
Бізнес

Новини

21 жовтня

Всі новини

Законопроект №3656 мінімізує "скрутки" і дозволить зекономити на відшкодуванні "липового ПДВ" - нардеп

Законопроект №3656 знизить податкове навантаження на аграріїв і мінімізує можливості для так званих "скруток".

Про це йдеться в матеріалі Газета.ua.

Верховна Рада 17 вересня в першому читанні проголосувала за законопроект №3656. Документ отримав позитивну оцінку Державної податкової служби та Мінфіну. Був підтриманий найбільшими аграрними асоціаціями і більшістю парламентських фракцій.

Законопроект передбачає зниження ПДВ з 20% до 14% на окремі категорії агропродукції: велика рогата худоба і живі свині, незбиране молоко, пшеницю, жито, ячмінь, овес, кукурудзу, соєві боби, цукровий буряк, насіння льону, сурепки, ріпаку, соняшнику, насіння і плоди інших олійних культур.

Зниження ставки ПДВ - один з інструментів підтримки сільгоспвиробників в період коронакризи. У разі прийняття закон знизить податкове навантаження на аграріїв і, відповідно, здешевить сировину для переробників агропродукції.

"Це буде сприяти підвищенню конкурентоспроможності української агропродукції, ліквідації схем ухилення від оподаткування, а також виведенню значної частини економіки з тіні", - заявив міністр економіки Ігор Петрашко.

Нардеп Ніна Южаніна зазначила, що закон зменшить поле для податкових "скруток" і дозволить бюджету заощадити на відшкодування "липового ПДВ".

"Нарешті "скрутки" при вирощуванні і надалі експорті зернових зміняться або взагалі зникнуть. А це великі втрати бюджету, які ми маємо - до 20-25 мільярдів щороку через вирощування зернових, які знаходяться в тіні, відшкодовується ПДВ з бюджету, який ніким не сплачено", - пояснює Южаніна.

За оцінкою Всеукраїнської аграрної раді, зниження ПДВ також буде стимулювати збільшення оборотних коштів, які аграрії зможуть інвестувати в розвиток бізнесу.