RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

Сподіваюся, що закон №3656 про зниження ставки ПДВ буде підписаний президентом протягом місяця - Андрій Дикун

Всеукраїнська аграрна рада підтримує зниження ставки ПДВ на окремі види агросировини до 14% та планує запропонувати окремий законопроєкт, який знизив би ставку і для готової агропродукції в магазинах.

Про це в коментарі "Апострофу" повідомив голова ВАР Андрій Дикун.

На його думку, зниження ПДВ на готові товари позитивно вплине на ціни та купівельну спроможність громадян. Це доводить досвід країн Європейського Союзу.

"Це зменшило би ціни в магазині, збільшило би попит і споживання, зробило би продукцію більш конкурентною. Я думаю, ми будемо це окремим законопроєктом пропонувати через народних депутатів, щоб на прилавках магазинів молочні продукти, м’ясні, овочі - що більш необхідне для людей, - було дешевшим. Але перший крок зроблено. Вважаю, що це дуже позитивний крок. Нарешті через стільки років ми почали думати про людей", - сказав Андрій Дикун.

Він запевнив, що бюджет отримає додаткові надходження за рахунок детінізації та боротьби зі "скрутками".

"Є позиція Мінфіну: бюджет України нічого не втрачає. Як бізнес ми для себе порахували, ми від цього великого зиску не маємо, але розуміємо, що це детінізація. Це великий плюс, оскільки сьогодні половина зерна знаходиться в тіні. Крім того, це добрий початок для того, щоб дійти до прилавку магазину і там теж мати, як в європейських країнах, знижену ставку ПДВ для наших людей. Врешті-решт платниками ПДВ є громадяни", - додав Андрій Дикун.

Голова ВАР висловив сподівання, що президент України Володимир Зеленський якомога швидше підпише прийнятий у другому читанні закон №3656, і знижена ставка ПДВ запрацює навесні.

"Закон отримав підтримку різних фракцій, є позитивні висновки Міністерства фінансів, Міністерства економіки, аграрного комітету. Думаю, що закон має бути підписаний. Якщо це відбудеться в цьому місяці, ми будемо розуміти, що з 1 березня знижена ставка запрацює", - додав Андрій Дикун.

17 грудня Верховна Рада прийняла в другому читанні законопроєкт №3656. Документ підтримали 255 народних депутатів. Раніше проєкт отримав позитивну оцінку Державної податкової служби та Мінфіну. Його підтримали найбільші аграрні асоціації і більшість парламентських фракцій. Закон знижує ПДВ з 20% до 14% на велику рогату худобу і живих свиней, незбиране молоко, пшеницю, жито, ячмінь, овес, кукурудзу, соєві боби, цукровий буряк, насіння льону, сурепк ріпаку, соняшнику, насіння і плоди інших олійних культур.