RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

У РКГ заявили, що "Нафтогаз" замовив обшуки і блокує введення добового балансу на ринку газу, - ЗМІ

"Нафтогаз України" вдався до відкритого тиску на бізнес з використанням правоохоронних органів, щоб саботувати запуск добового балансування ринку газу, яке покладе край незаконним схемам "Нафтогазу".

Про це заявили в Регіональній газовій компанії (РГК).

Так, з незрозумілих причин у рамках розслідування корупції в "Нафтогазі" правоохоронці увірвалися в офіс РГК.

Уточнюється, що кримінальна справа проти посадових осіб "Нафтогазу" пов'язана із закупівлею програмного забезпечення для впровадження добового балансування. РГК використовує програмне забезпечення власної розробки і не має ніякого стосунку до компанії IP Systems і можливої корупції в групі "Нафтогаз", пов'язаної із закупівлею програмного продукту цієї компанії.

"Обшуки можна вважати проявом тиску "Нафтогазу України" на Регіональну газову компанію з метою саботажу добового балансування ринку газу. Правоохоронці пошкоджують і вилучають сервери компанії, на яких містяться програмні продукти для добового балансування газорозподільних мереж і багато інших продуктів для клієнтів газорозподільних компаній. У результаті їх дій буде заблоковано роботу програмного забезпечення, яке створене фахівцями компанії і було представлене секретаріату Енергетичної спільноти, Світовому банку і НКРЕКУ", - сказано в заяві.

У зв'язку з цим у РГК звернулися до Єврокомісії, Європейського енергетичного співтовариства, Всесвітнього банку, посольств США і Великобританії з проханням втрутитися в ситуацію і вплинути на посадових осіб "Нафтогазу України" і припинити застосування бандитських методів і силових структур у боротьбі проти реформування ринку газу.

"Оператори ГРМ (газорозподільного механізму, - ред.) групи компаній РГК повністю готові до початку балансування ринку газу в добовому режимі. Фахівці 15 газорозподільних підприємств пройшли спільне навчання з представниками оператора ГТС. Але в червні цього року навчання було згорнуто з ініціативи "Укртрансгазу" , а інформаційна платформа так і не почала працювати навіть у тестовому режимі", - додали в компанії.

Відзначається, що група компаній РГК першою в Україні ще в кінці травня почала добове балансування газорозподільних систем. Воно здійснюється за допомогою нової інформаційної платформи, яку розробили фахівці РГК, що забезпечує збір і аналіз оперативних даних про розподіл газу серед 8 млн побутових і 98,8 тис. комерційних споживачів, які перебувають на обслуговуванні фахівців групи. Старт добового балансування ринку газу в Україні запланований на 1 серпня поточного року.

Єврокомісія, Світовий банк і Енергетичного співтовариства недавно вже висловлювали стурбованість затримкою реформування газового сектора. Зокрема, анбандлінга, який відкладається протягом трьох останніх років.

Як відомо, Регіональна газова компанія - сервісна компанія, що надає послуги з фінансового, юридичного, технологічного консалтингу. Клієнтами компанії є постачальники газу в 16 регіонах країни, а також 19 газорозподільних компаній, на обслуговуванні яких перебуває понад 200 тис. км газопроводів і 8 млн побутових споживачів газу.