RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

НКРЕКП визначив механізм роботи відновлюваної енергетики в умовах нового енергоринку

До початку роботи держпідприємства "Гарантований покупець" здійснювати викуп всієї електроенергії, виробленої за "зеленим тарифом", буде держпідприємство "Енергоринок".

Про це йдеться в повідомленні на сайті Національної комісії, що здійснює держрегулювання в сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП).

"За частинами 2, 3 і 9 статті 65 Закону України "Про ринок електроенергії", Кабмін з метою забезпечення суспільних інтересів та виконання гарантій держави по покупці всієї електроенергії, виробленої на об'єктах електроенергетики, що використовують альтернативні джерела енергії (а з використанням гідроенергії - вироблену лише мікро-, міні- і малими гідроелектростанціями), за встановленим "зеленим" тарифом або за аукціонною ціною, визначає держпідприємство для виконання функцій гарантованого покупця електричної енергії ... Враховуючи, що гарантований покупець може не працювати в повному обсязі до початку дії нового ринку електроенергії, з метою забезпечення початку функціонування нового ринку у встановлені Законом терміни ДП "Енергоринок", як ліцензіат з оптового постачання електричної енергії зобов'язаний до початку діяльності гарантованого покупця як окремого підприємства , здійснювати діяльність по здійсненню функцій гарантованого покупця, в тому числі дотримуватися Ліцензійних умов та інших нормативно-правових актів, регулюючих роботу ринку електричної енергії", - йдеться в повідомленні НКРЕКП. Таким чином, до початку повноцінної роботи ДП "Гарантований покупець" функції покупки електроенергії, виробленої за "зеленим тарифом", здійснюватиме ДП "Енергоринок".

Згідно з постановою Кабміну від 17 квітня 2019 №324 було створено ДП "Гарантований покупець" на базі філії "Гарантований покупець" ДП "Енергоринок". Кабмін постановою від 22 травня 2019 №455 затвердив Статут ДП "Гарантований покупець". На нього, згідно із Законом "Про ринок електроенергії" покладено функції виконання зобов'язань держави по оплаті поновлюваних джерел енергії за "зеленим" тарифом, тобто купівля всієї електричної енергії, що виробляється з альтернативних джерел енергії.

Відповідно до Закону "Про ринок електроенергії", з 1 липня 2019 стартує другий етап реформи ринку електроенергії - лібералізація оптового ринку. Закон України "Про ринок електроенергії" спрямований на імплементацію актів законодавства Енергетичного співтовариства в сфері енергетики, а саме директиви Третього енергопакету. Реалізація передбачених Законом України "Про ринок електроенергії" реформ призведе до лібералізації ринку електроенергії та його функціонування на конкурентних засадах за європейською моделлю. Запуск ринку є одним із зобов'язань України перед Євросоюзом і однією з умов для надання Україні другого траншу макрофінансової допомоги від ЄС на суму 500 млн євро.