RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

"Газовий" план Росії по Україні: з'явилася реакція "Нафтогазу"

Комерційний директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко прокоментував інформацію ЗМІ про те, що Росія має намір домагатися від України укладення короткострокового контракту на транзит газу в Європу після 2019 року в надії завершити будівництво обхідних газопроводів.

Про це він написав у своєму Facebook.

Він нагадав, що в січні представники України, Росії та Євросоюзу провели в Брюсселі тристоронні переговори про перспективи транзиту російського газу після закінчення газового контракту в кінці 2019 року.

Європейська сторона висловив Росії своє бачення нового контракту між "Нафтогазом" і "Газпромом". Відповідно до нього, контракт повинен бути підписаний на термін понад десять років, а обсяги - бути привабливими, в тому числі з точки зору інвесторів, яких запрошуватимуть для модернізації газотранспортної системи (ГТС) України.

"Було б бажано, щоб "Газпром" відповів офіційно на пропозицію Єврокомісії. Якщо "Газпром" не приймає цю пропозицію, нехай запропонує свій варіант. Причому бажано з усіма деталями. Наприклад, чи готовий "Газпром" на практиці розблокувати можливість іншим компаніям здійснювати транзит газу з території РФ. Ми його уважно розглянемо", - написав Вітренко.

Він нагадав, що українська сторона зацікавлена в продовженні транзиту і займає конструктивну позицію.

"Це ще раз доводить, що поки чи не єдиними важелем впливу на збереження будь-якого транзиту через Україну є зупинка будівництва "Північного Потоку-2". Сподіваюся, на це звернуть увагу в Європі, зокрема в Німеччині. Ну і ще раз попутно дякуємо Данії", - зазначив Вітренко, натякаючи на відмову Данії дати оператору "Північного потоку-2" дозвіл на прокладку магістралі через територіальні води країни. Зволікання не дозволила Росії завершити будівництво трубопроводу до закінчення контракту між "Нафтогазом" і "Газпромом" в кінці 2019 року.

Як повідомляв "Апостроф", Україна готова домовлятися з Росією про збереження транзиту газу через свою територію, не чекаючи вересня.