RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Маніпулятор: експерт розкритикував позицію Геруса щодо тарифів та "Ротердам+"

Представник президента в уряді Андрій Герус свідомо маніпулює даними щодо цін на електроенергію та вводить в оману суспільство.

Про це написав президент Асоціації енергетики України Олександр Трохимець на своїй сторінці в Facebook, реагуючи на висловлювання Андрія Геруса для"Главком".

Експерт назвав маніпуляцією твердження Геруса, що ціна на електроенергію в Україні не має перевищувати ціни на неї в Словаччині та Білорусі, та звернув увагу, що вартість електроенергії у інших країн-сусідів України значно вище.

"Це свідома маніпуляція. Герус свідомо обрав зручні країни для порівняння. У інших сусідів - Угорщині, Румунії та Польщі ціна на електроенергію для промислових споживачів значно вище, ніж в Україні. Це можна перевірити на сайті Євростату. З цими країнами він чомусь не порівнює", - написав Трохимець.

Він також додав, що з Білоруссю ціни взагалі не варто порівнювати, адже ця країна енергитично залежна від Росії - Білорусь отримує газ за 127$/тисячу кубометрів. Україна купує газ за 260$.

Експерт вказав на некоректність співставлення ціни електроенергії на ринку "на добу наперед" в Україні та у Словаччині.

"Некоректно порівнювати ціни на окремих сегментах ринку. Треба порівнювати ціни для кінцевого споживача. У "розрахунках" Геруса, де він намагається переконати, що ціни для промислових споживачів зросли на 20%, то, з даних того ж Євростату, сьогодні ціна в Україні - 8,9 євроцентів за 1 кВт*год. В той же час вартість електроенергії в Словаччині - 14,4 євроцента за 1 кВт*год", - зазначив Трохимець.

Він звернув увагу, що порівнювати ціну електроенергії в Україні і Словаччині некоректно, адже країни мають різну структуру виробництва електроенергії і, відповідно, різні ціни.

"Якщо говорити про "ринок на добу наперед", то Словаччина обрана Герусом не випадково. 90% електроенергії в цій країні виробляється на атомних та гідроелектростанціях, що й дозволяє тримати таку ціну на ринку "на добу наперед". Тут Словаччина - абсолютний ціновий мінімум для Східної Європи. В Україні ж зовсім інша структура електроенергетичного комплексу. Не зважати на це - є або відвертою технічною безграмотністю, або ж свідомою маніпуляцією. Або і те і інше", - вважає Трохимець.

Енергоексперт звернув увагу, що й формулу "Роттердам+", яка вже припинила діяти після запуску з липня нового ринку електроенергії, Андрій Герус намагається видати за тариф, хоча це була прогнозна ціна, тобто верхня межа ціни для теплових електростанцій.

"Насправді те, що Герус називає "Роттердам+"є так званою "прогнозною ціною", або "price cap" - верхньою межею ціни для теплових електростанцій. Насправді ж електроенергія продалась за ціновими заявками в Енергоринок значно дешевше. І це відомо Герусу. Але він продовжує спекулювати на темі "Роттердам+",щоб утриматися в інформаційному просторі та дискредитувати приватну компанію ДТЕК та її акціонера Ахметова, створюючи їм негативний образ. Це схоже на політичне замовлення, а не пошук правди чи захист інтересів громадян", - написав Трохимець.

Голова Національної комісії, що здійснює держрегулювання в сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) Оксана Кривенко заявила, що формула "Роттердам+" дозволила українцям заощадити до 40 млрд грн, оскільки стримувала зростання тарифів на електроенергію для населення.

Голова Всеукраїнської енергетичної асамблеї Іван Плачков висловив думку, що введення формули "Роттердам+" дозволило забути про віялові відключення електроенергії в країні та ручне регулювання цін на вугілля.