RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Коломойському віддадуть 18 млрд гривень: екс-глава НКРЕКУ розповів про наслідки зміни ПСО в Україні

Знизити ціни на електроенергію для побутових споживачів внаслідок зміни ПСО - це віддати гроші державних підприємств Ігорю Коломойському.

Про це написав екс-голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг Дмитро Вовк на своїй сторінці в Facebook, коментуючи заяву Андрія Геруса, що зниження цін на електроенергію для побутових споживачів поверне в економіку 18 млрд грн на рік, пишуть "Українські новини".

"Представник Коломойського при Уряді заявив: "зниження цін на електроенергію дасть економіці України 18 млрд". Що приховав він в заяві? Зазначені 18 млрд забирають у державних компаній, а от зниження цін на електроенергію отримує його "роботодавець" - майже 30% промислового споживання група Приват. Хоче змусити ще й приватні компанії субсидувати Приват (неформальна бізнес-груп "Приват", контрольована І. Коломойським - ред.) за прикладом державних", - написав Вовк.

На думку екс-глави НКРЕКП цим рішенням Ігорю Коломойському фактично віддадуть 18 млрд грн замість того, щоб інвестувати їх в економіку.

"Забрали у держави 18 млрд грн і віддали Коломойському, а не економіці", - констатував Вовк.

21 серпня Кабінет Міністрів прийняв постанову про покладання спеціальних обов'язків на ринку електроенергії. Згідно з рішенням уряду, 35% електроенергії, яку виробляє підприємство "Укргідроенерго", буде продаватися за спеціальними зобов'язаннями, замість 20% як раніше. Представник президента в уряді Андрій Герус 22 серпня заявив, що внесені Кабінетом Міністрів зміни до положення про покладання спеціальних зобов'язань дозволять знизити ціни на електроенергію для побутових споживачів на 10-11% з 1 вересня і повертають в економіку близько 18 млрд грн на рік.

У 2018 році "Нікопольський завод феросплавів" і "Запорізький завод феросплавів" спожили 5,2 млрд кВт-год електроенергії, що становить 10% усього споживання електроенергії промисловістю України. Питома вага витрат на електроенергію в собівартості продукції "Нікопольського заводу феросплавів" і "Запорізького заводу феросплавів" складає близько 50%.

Нагадаємо, "Нікопольський завод феросплавів", "Запорізький завод феросплавів", "Покровський ГЗК", "Марганецький ГЗК" і "Дніпроазот", контрольовані Коломойським, за допомогою акцій протесту домоглися рішення Окружного адміністративного суду м.Києва, який встановлює пільгові тарифи на передачу електроенергії для цих підприємств.