RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Шлях до енергетичної капітуляції: експерт розказав про наслідки імпорту електроенергії з Росії

Імпорт електроенергії з Росії розвертає Україну на шлях повної енергетичної капітуляції перед РФ.

Про це написав Голова Всеукраїнської енергетичної асамблеї, колишній міністр палива та енергетики Іван Плачков в своїй колонці.

Ексміністр зазначив, що з 1 жовтня завдяки поправці до законопроекту голови парламентського енергетичного комітету Андрія Геруса, було відновлено імпорт електроенергії з Росії. Єдиним експортером з російського боку є державний монополіст "Інтер РАО", який для Росії є не менш потужною зброєю впливу на ринки, ніж "Газпром".

На думку Плачкова, імпорт електроенергії з РФ призведе, перш за все, до енергетичної залежності України, адже російська компанія здатна замістити третину електроенергії, що споживається в країні, за рахунок демпінгових цін, які Кремль може собі дозволити заради політичного впливу.

"Перший результат – це залежність. Номінальна потужність ліній електропередач Україна – Білорусь і Україна – РФ становить 3900 МВт. При використанні перетину на 100% річний обсяг постачання електроенергії становитиме 34164 млн кВт-годин. "Інтер РАО" має можливості замістити третину всієї електроенергії, що споживається в Україні. І вони це зроблять" - написав Плачков.

Окрім того, імпорт електроенергії з РФ спричинить проблеми у вугільнодобувній галузі, державні шахти збанкрутують і тисячі шахтарів опиняться без роботи.

"Після того, як російський імпорт почне "заливати" нашу країну, першим впаде державний видобуток вугілля. Сьогодні собівартість видобутку на державних шахтах досягає 4000 грн/т. Ціна вугілля з поставкою з Роттердаму, наприклад, – близько 1800 грн/т. Державне вугілля викуповується за ціною 2500 грн/т. Збитки платимо ми всі у вигляді прямих дотацій з держбюджету на підтримку держшахт. Після відкриття імпорту електроенергії державне вугілля вже не буде потрібне. Близько 31 тисячі шахтарів опиняться на вулицях", - пояснив Плачков.

На його думку, відновлення імпорту призведе до занепаду українських ТЕС та глибокої кризи в атомній енергетиці. Це означатиме кінець євроінтеграції України через відмову від інтеграції енергосистеми з європейською та, як наслідок, припинення міжнародної підтримки країни як такої, що виявилась нездатною виконати свої зобов’язання в рамках Угоди про асоціацію з ЄС.

"Сьогодні півмільярда євро макрофінансової допомоги від ЄС притримані до появи розуміння курсу влади щодо завершення реформи ринку електроенергії. Через рік донори почнуть зупиняти програми підтримки, і Україна здійснить найбільш руйнівне для своєї енергетичної безпеки повне і безповоротне розвернення у бік Росії", - прогнозує Плачков.

18 вересня Верховна Рада прийняла закон "Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії", в який глава енергетичного комітету парламенту Андрій Герус пролобіював правку - дозволити закуповувати українським споживачами імпортну електроенергію за двосторонніми договорами. За словами Геруса, імпорт повинен був здійснюватися з Білорусі.

1 жовтня була здійснена перша поставка електроенергії з Росії в режимі імпорту. Поставка проведена рівним графіком потужністю 100 МВТ. За даними джерела на ринку, імпорт здійснений компанією "Юнайтед Енерджі", яку пов'язують з Ігорем Коломойським. Більшість експертів розцінили початок імпорту електроенергії з РФ як загрозу енергонезалежності України та переконані, що Росія використовуватиме його для політичного тиску на Київ.