RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Кучеренко звинуватив Геруса в чергових маніпуляціях - деталі скандалу в комітеті Ради

Голова енергетичного комітету ВР Андрій Герус розповсюджує маніпулятивні дані стосовно ринку електроенергії.

Про це написав народний депутат України, перший заступник комітету з питань енергетики та ЖКП Олексій Кучеренко в Facebook, коментуючи інтерв’ю Андрія Геруса радіо НВ.

"Із інтерв’ю Андрія Геруса. Моя оцінка - чергова маніпуляція. На будь-якому ефірі, майданчику готовий до "дискусії", пане "нове обличчя"! Не ходіть без мене по ефірах, та не розповсюджуйте напівправду. На початок - зробіть пряму трансляцію засідань Комітету", - написав Кучеренко.

Зокрема, він звернув увагу на неправдиві заяви Андрія Геруса щодо нестачі в Україні електроенергії, яка нібито викликала необхідність відновити її імпорт з Росії та Білорусі, і зависоку ціну вітчизняного струму. А також твердження Геруса, що імпорт електроенергії не порушує зобов’язання України, які вона взяла в рамках Угоди про асоціацію з ЄС, хоча насправді це не так.

Нагадаємо, раніше президент Асоціації енергетики України Олександр Трохимець повідомив, що імпортери російської електроенергії демпінгують на українському ринку, що вбиває вітчизняну енергетику й загрожує зірвати інтеграцію України до європейської енергосистеми. Він також зазначив, що обсяг російської електроенергії, який постачається на сегмент ринку двосторонніх договорів, вже перевищує 15%.

З 1 жовтня завдяки "поправці Геруса" почалася поставка електроенергії з Росії в режимі імпорту. За даними джерела на ринку, імпорт здійснюється компанією "Юнайтед Енерджі", яку пов'язують з Ігорем Коломойським. За першу половину жовтня імпорт електроенергії з Росії виріс майже в два рази - з 2,4 млн кВт-год до 4,5 млн кВтг на добу. На початку листопада він збільшився в порівнянні з середньодобовим показником за жовтень в 3 рази - до 12 млн кВт-год на добу.

11 жовтня Президент України Володимир Зеленський заявив - він не знав, що ухвалені з ініціативи Геруса зміни до закону про ядерну енергетику дали можливість відновити комерційний імпорт електроенергії з РФ.