RU  UA  EN

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 травня

Всі новини

Криза цілої галузі: вітроенергетики закликали прискорити призначення профільного міністра

Необхідно якомога швидше призначити міністра енергетики та захисту навколишнього середовища, щоб вивести з кризи галузь відновлюваної енергетики.

Про це йдеться у зверненні Української вітроенергетичної асоціації (УВЕА) до президента, прем'єр-міністра і спікера Верховної Ради, передає "Главком".

У УВЕА зазначають, що в сфері поновлюваних джерел енергії вже півроку триває криза, а спроби знайти рішення проблем галузі, в тому числі, і шляхом медіації під головуванням Секретаріату Енергоспівтовариства, поки не мають успіху.

"Зокрема, мова йде про такі проблеми, як стабільність мережі і фінансове становище ДП "Гарантований покупець", відповідального за купівлю-продаж "зеленої" електроенергії і розрахунки з її виробниками", - наголошується в зверненні.

У УВЕА відзначили, що через відсутність міністра енергетики та захисту навколишнього середовища процес медіації був зупинений, а знайти рішення проблеми компенсації "зеленої" генерації шляхом внесення законодавчих змін не вдається через неможливість зареєструвати і прийняти компромісний законопроект, в зв'язку з чим закликали керівників країни якомога швидше призначити міністра.

"УВЕА звертається з проханням сприяти і підтримати призначення професіоналів на ключові посади в профільних держустановах, особливо міністра енергетики та захисту навколишнього середовища, які докладуть зусиль для завершення напрацювання компромісних рішень, зокрема, в рамках медіації та прийняття першочергових нормативно-правових актів з метою вирішення проблем в сфері поновлюваних джерел енергії", - наголошується в зверненні.

Раніше повідомлялося, що Мінекоенерго відкинуло медіації з представниками Секретаріату Енергетичного Співтовариства щодо вирішення проблеми "зеленого" тарифу і запропонувало інвесторам, які розвивають поновлювану енергетику в Україні, більш жорсткий варіант. Інвестори негативно відреагували на пропозицію - генеральний директор норвезької NBT Ukraine Магнус Йохансен заявив, що рішення Мінекоенерго про передачу нового, більш жорсткого варіанту законопроекту про реструктуризацію "зеленого" тарифу в парламент до завершення медіації з Енергоспівтовариством ЄС "шокувало інвесторів".