RU  UA  EN

Субота, 25 травня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 42.95
НБУ:USD  39.80
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 травня

24 травня

23 травня

Всі новини

Шахтарі та енергетики залишаються без грошей: Тимошенко розповіла про наслідки кризи в енергетиці

Вітчизняна енергосистема перебуває на межі колапсу, а тисячі шахтарів та енергетиків залишилися без роботи.

Про це заявила лідер фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко, передає "Главком".

"Енергетична система на межі колапсу. Шахтарі без заробітної плати, без роботи. Це означає, що енергетики без заробітної плати. А це значить, що можуть початися віялові відключення, коли у людей не буде світла", - сказала вона.

За її словами, криза в енергогалузі була спровокована імпортом російського струму, відновленого в жовтні минулого року.

"Наша енергетика залишилася без ринку збуту. Почався фундаментальний, системний збій, коли виробляти обов'язково потрібно електроенергію, а реалізовувати її нікуди", - пояснила Тимошенко.

Серед першочергових заходів, які повинна прийняти влада для виходу з кризи, політик назвала відмову від імпорту струму і рішення проблем заборгованості між енергетиками, шахтарями та споживачами. На її думку, якщо влада терміново не втрутиться в ситуацію в енергетиці, через три тижні в країні почнуться віялові відключення електроенергії.

"Якщо за 2-3 тижні не буде зібрана урядова комісія, якщо не будуть посаджені за стіл все енергетики, всі міністри, які до цього причетні, і не почнуть на чолі з президентом і прем'єр-міністром ситуацію вирівнювати, ми через 3 тижні будемо мати з вами віялові відключення електроенергії", - підкреслила Тимошенко.

Раніше гендиректор ДТЕК Максим Тимченко повідомив, що через кризу в енергетиці з 20 квітня ДТЕК призупиняє роботу 10 шахт і допоміжних підприємств об'єднання "ДТЕК Павлоградвугілля", збагачувальні фабрики Павлоградська, Добропільська, Курахівська, а також Первомайський ремонтно-механічний завод і Науково-виробничий центр ДТЕК. На цих підприємствах працює близько 22 800 чоловік.

Крім того, гендиректор "Енергоатом-Трейдинг" Сергій Бєдін заявив, що через кризу на ринку електроенергії НАЕК "Енергоатом" не може забезпечити закупівлю та вивезення ядерного палива.

Раніше голова Незалежної профспілки гірників Михайло Волинець заявляв, що енергетична криза і зупинка вугільної галузі України була спровокована діями голови парламентського комітету Андрія Геруса.