RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

25 червня

Всі новини

Шмигаль призначив ще одного екс-менеджера компанії Ахметова директором "Оператора ринку" - ЗМІ

Роман Сутченко, якого Кабінет міністрів 21 жовтня призначив в.о. директора держпідприємства "Оператор ринку", в 2002-2010 працював в корпорації ДТЕК.

Про це стало відомо з резюме Сутченка, яке він розміщував на jobs.ua, передають "НашіГроші".

В резюме він вказав, що почав працювати в ДТЕК в 2002 на посаді начальника групи розрахунків і платежів ТОВ "ПЕС "Міськенерго". В 2007-2010 працював в департаменті казначейських операцій дирекції з фінансів ТОВ "ДТЕК" начальником відділу розрахунків та платежів, а потім керував департаментом. З травня 2010 працював в державних структурах - заступником директора з фінансових питань та радником директора "Енергоринок", в 2014 перейшов на роботу начальником відділу фінансово-економічного та нормативного супроводження Центру впровадження нової моделі ринку НАЕК "Енергоатом". Був першим замдиректора створеної для реалізації атомної електроенергії – ВП "Енергоатом-Трейдинг".

Дружина нового керівника "Оператора ринку" Оксана Нєрсєсова у 2010-2014 працювала у ТОВ "ДТЕК Енерго", а із серпня 2014 працює у ТОВ "ДТЕК". З декларацій Сутченка відомо, що за минулий рік Нєрсєсова заробила 2,99 млн грн.

На сайті НАЗК декларація Сутченка кандидата на посаду в "Оператор ринку" зафіксована наступного дня після його призначення. За даними "Главком", на засіданні уряду 21 жовтня питання про звільнення з посади керівника "Оператора ринку" Володимира Євдокимова та призначення Сутченка було внесено з голосу Ольгою Буславець. Зміна керівництва ДП "Оператор Ринку" відбулася без обговорення та без оголошення прізвища, прем’єр-міністр Шмигаль при прийнятті рішення вжив формулювання "підтримка переліку кадрових питань".

Державне підприємство "Оператор Ринку" відповідає за організацію купівлі-продажу електроенергії на ринку "на добу наперед" та внутрішньодобовому ринку. Жоден учасник не бачить заявлені ціни та обсяги купівлі та продажу електроенергії іншими учасниками. Технологія торгів сприяє розвитку конкуренції. Залежність "Оператора Ринку" від якихось учасників ринку може дозволяти учасникам використання інсайдерської інформації щодо поведінки на ринку їх конкурентів.

В травні НКРЕКП звинуватила ДТЕК у використанні свого становища для штучного маніпулювання цінами на РДН. Це сталося після того, як заявлений обсяг купівлі електроенергії на ринку "на добу наперед" (РДН) 25-26 травня впав до рівня- 58,4-58,6 МВт-год, що майже вполовину обвалило ціни на ринку. Керівник парламентського комітету з питань енергетики та ЖКГ Андрій Герус звернувся до керівників СБУ та АМКУ, попросив розслідувати маніпуляції на ринку електроенергії та перевірити учасників ринку, які є пов’язані і складають вертикально-інтегровану фінансово-промислову групу на ринку.

Група ДТЕК Ріната Ахметова після купівлі у 2019 "Київобленерго" і "Одесаобленерго" отримала контроль над передачею і збутом 48% всієї електроенергії в країні. ДТЕК контролює 90% видобутку енергетичного вугілля та 70% усіх ТЕС.

"Це вже не перше призначення урядом Дениса Шмигаля на посади людей, що мають зв’язки із ДТЕК Ахметова. Так в.о. міністра енергетики була призначена Ольга Буславець, яка схвалювала формулу Роттердам+ та лобіювала знижку на газ для ДТЕК, а радником прем’єр-міністра був призначений колишній топ-менеджер компанії ДТЕК Ігор Маслов. Сам голова уряду Денис Шмыгаль вихідець з "ДТЕК-Західенерего" Ріната Ахметова, що є монопольним виробником електроенергії в Бурштинському енергоострові", - йдеться у матеріалі.