RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Економіст розповів про подробиці перепродажу дешевого газу для населення структурам олігарха

Колишнє керівництво "Нафтогазу" допомогло компанії олігарха Фірташа заробити на перепродажу промисловості дешевого газу, призначеного для побутових споживачів.

Про це написав економіст Михайло Кухар в Facebook.

За його словами, коли в березні 2021 року уряд обмежив верхню планку ціни на газ для населення, компанії Дмитра Фірташа уклали угоди з "Нафтогазом", завдяки яким змогли перепродавати дешевий газ промисловим споживачам.

"Облгази Фірташа", які контролюють насправді 70% поставок населенню отримують 81% газу для нього і... прогнозовано 11%+ від цього обсягу (який для них надлишковий спочатку) - продають на "комерційному ринку". Тобто по 10 грн+ промисловим підприємствам. Виходить "суперприбуток" в проекті, який президент Зеленський придумав за допомогою своїх радників і схвалив особисто. Пільгова ціна. В умовах нестримного зростання світових цін. Для населення... А вийшло - для комерційних клієнтів Фірташа", - пояснив Кухар.

У підсумку, за підрахунками економіста, "пільговий" газ для населення закінчиться вже у вересні.

"І так, ні я, ні моє джерело не в курсі, чи стала ця ситуація однією з причин звільнення Коболєва. Ми з ним зійшлися на тому, що, швидше за все, ні. Що, швидше за все, все це "спливло" вже після того як Вітренко "зайшов" у "Нафтогаз" і став "розбиратися зі справами", - зазначив економіст.