RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

Сотні мільйонів від "Укренерго" осіли в приватній компанії, попри те, що енергосистема не відновлена - розслідування

10 жовтня суддя Київського окружного адмінсуду Євген Марич підтвердив, що через порушення НЕК "Укренерго" 1,13 млрд грн "осіли" у приватній компанії і не можуть бути використані на оновлення енергомережі.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Голова НКРЕКУ Костянтин Ущаповський, на енергокомітеті ВР вказав, що перед опалювальним сезоном обсяг виконаних відновлювальних робіт становить 1,6% від обсягу пошкоджень, завданих ударами РФ. В "Укренерго" цей показник становить 7%. ТЕС і ТЕЦ отримали пошкодження на 29,9 млрд грн, але відновлювальні роботи виконані на 482 млн грн. За словами Ущаповського, мережам "Укренерго" завдано збитків на 9,6 млрд грн, а роботи з відновлення виконані лише на 681 млн грн.

Тим часом згідно матеріалам кримінального провадження №42023000000000754 НЕК "Укренерго" "подарувало" приватній компанії "Юнайтед Енерджі" понад 1,13 млрд грн. У вересні 2021 банк "Альянс" надав гарантію на 1,85 млрд грн ПрАТ "НЕК "Укренерго" на забезпечення виконання зобов'язань "Юнайтед Енерджі" перед "Укренерго". У лютому-квітні 2022 "Укренерго" продало "Юнайтед Енерджі" небалансів електроенергії на майже 1,92 млрд грн, і та залишилась винною "Укренерго" понад 1,13 млрд грн. "Укренерго" було зобов'язано надати боржнику статус "Дефолтний" та направити довідки про заборгованості, аби банк зупинив рух коштів у підприємства. Але службові особи "Укренерго" не зробили цього. Згідно висновку ДАС, "Укренерго" 9 березня та 11 березня інформувала "Ощадбанк", що простроченої заборгованості у "Юнайтед Енерджі" немає. "Юнайтед Енерджі" в березні 2022 замість погашення заборгованості "вивело" близько 479 млн грн на рахунки пов'язаних фірм. У 2022 енергооператор продав електроенергії ТОВ "Юнайтед Енерджі" ще на 117,6 млн грн, за що останнє не розрахувалось. Це може вказувати на змову: "Укренерго" продає електроенергію, "Юнайтед Енерджі" за неї не розраховується, "Укренерго" намагається "вибити" гроші у банку.

Суддя постановив, що"Укренерго" порушило законодавство, і завдало збитків державі на 1,3 млрд грн. До банку "Альянс", який видав гарантію "Укренерго" під угоду з "Юнайтед Енерджі", оператор звернувся з запізненням, коли вже тиждень "Юнайтед Енерджі" виводило кошти з рахунків. Банк відмовився виплачувати заборгованість, вказавши, що вона була збільшена за виною оператора. Суд дійшов висновку, що несвоєчасне використання гарантії та ненадсилання "Укренерго" довідок вплинуло на дату набуття TOB "Юнайтед Енерджі" статусу "Дефолтний", зростання заборгованості та ї формування негативних небалансів електроенергії.

До збитків у 666,4 млн грн призвела діяльність "Укренерго" у проведенні робіт та закупівлі обладнання для пошкодженої енергосистеми. ДАС виявила, що "Укренерго" уклало контракти з іспанською Instalaciones Inabensa S.A., азербайджанською Azenco ASC, українськими ТОВ "Хорос" та Корпорацією виробничих та комерційних підприємств "Союз", але роботи виконували вітчизняні субпідрядники на менші суми. Зокрема, в угоді між "Укренерго" та ТОВ "Спільне Казахтансько-Українське підприємство "Союзкомплект" щодо переоснащення підстанції, вказано суму 31 млн 286 тис доларів, а в реальності вартість робіт коштувала на 32,7% менше.