RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

Всі новини

Спливли нові деталі скандалу з "Укроборонпромом" через браковану техніку для ЗСУ: документ

Військовий експерт Сергій Згурець навів нові факти про виявлені тріщини на п'яти БТР-4, які були відправлені українським військовим.

Про це він написав на своїй сторінці в Facebook.

Згурець зазначив, що ситуація з пошуками в корпусах, виготовлених "Укроборонпромом" в рамках держзамовлення, свідчить про відсутність координації між основними стейкхолдерами. Зокрема, щодо перевірки якості 12 машин, переданих 92-й окремій механізованій бригаді в кінці минулого року.

Експерт нагадав заяву заступника гендиректора концерну Мустафи Найєма, зроблену 24 січня: "В нас стримана, але дуже обнадійлива новина. Тільки що спільна комісія у складі конструкторів ХКБМ, представників Міністерства оборони та Військового представництва МОУ завершили перевірку усіх БТР-4Е, які були передані "Укроборонпромом" в кінці минулого року і знаходяться у розпорядженні військової частини. За результатами перевірки жодних дефектів, у тому числі непроварів, тріщин та несплавлень не було знайдено. Уся поставлена техніка повністю відповідає технічній документації".

Йдеться про перші 12 БТР-4 із замовлених 45 машин. Як стверджував гендиректор "Укроборонпрому" Айварас Абромавичус, спільними зусиллями уряду, нового керівництва концерну і Міністерства оборони, вдалося розблокувати контракт під державні гарантії від 2016 року.

Згурець опублікував документ "Про призупинення приймання та відвантаження БТР-4Е" за підписом керівника 85-го військового представництва Олега Плющакова, який той розіслав п'яти адресатам. У ньому говориться, що під час підготовки до проведення в ХКБМ додаткових робіт були виявлені тріщини на зварних з'єднаннях нових корпусів. Аналогічні дефекти при перевірці виявлені на п'яти бронетранспортерах, поставлених у військову частину.

"Після ознайомлення із документом мимоволі відчуваєш, що віри не ймеш нікому. Нагадаю, саме це представництво раніше оцінювало якість корпусів, які надійшли на ХКБМ із Лозової, які таку, що відповідає усім вимогам. А згодом на них документально зафіксували численні дефекти. І саме це представництво схвалило прийомку вже готових 12 бронетранспортерів, на яких пізніше знайшло брак.

Показово, що документ, підписаний начальником 85-го військового представництва МОУ, датований 24 січня. Це породжує додаткові запитання. Адже саме у цей день, нагадаю, пролунала "дуже обнадійлива новина" від "Укроборонпрому" про відсутність "жодних дефектів" на корпусах 12 БТР-4Е.

Протилежність позицій Міноборони та Укроборонпрому виглядає як спроба свідомо увести в оману верховного головнокомандувача та громадськість щодо реального стану із постачанням до війська технікою. Або – як відсутність координації між двома ключовими відомствами", - зазначив Згурець.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в мережі виник скандал навколо нового військового квадрокоптера "Берегиня", призначеного для ЗСУ.

У листопаді 2019 року в Києві при отриманні великого хабара затримали колишнього керівника військового заводу.