RU  UA  EN

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.25
НБУ:USD  39.40
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

14 травня

Всі новини

АМКР попросив Геруса ініціювати мораторій на підвищення тарифів на електроенергію на рік – документ

Найбільший в Україні металургійний комбінат - споживач електроенергії "АрселорМіттал Кривий Ріг" просить главу Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрія Геруса ініціювати мораторій на підвищення тарифів на передачу електроенергії і на диспетчерське управління до кінця 2021 року.

Згідно з листом АМКР, відповідні тарифи повинні залишитися на поточному рівні з метою стабілізації роботи підприємства та всієї металургійної промисловості України, передає Gazeta.ua.

"АМКР змушений звернутися до Вас після публікації на сайті НЕК "Укренерго" повідомлення ... про підвищення тарифів на передачу електроенергії і на диспетчерське управління з листопада 2020 і на весь 2021", - сказано в листі.

Як стверджується в документі, підвищення тарифу на передачу електроенергії з 1 листопада 2020 з 240,23 грн (без ПДВ) до 640,48 грн (без ПДВ) за 1 МВт-год тільки в листопаді-грудні 2020 призведе до збільшення додаткових витрат "АрселорМіттал Кривий Ріг" в розмірі 225 млн грн. При цьому підвищення тарифу на передачу елетроенергіі і на диспетчерське управління з 24,75 грн (без ПДВ) до 87,83 грн (без ПДВ) за 1 МВт-ч призведе до збільшення додаткових витрат "АрселорМіттал Кривий Ріг" за весь 2021 розмірі 906 млн грн.

"АрселорМіттал Кривий Ріг" є одним енергоємних підприємств в Україні. Електроенергія складає на рівні 10% в собівартості продукції ", - наголошується в листі.

На меткомбінаті підкреслюють, що підвищення тарифів на передачу електроенергії та диспетчеризацію призведе до збільшення собівартості продукції, знизить її конкурентоспроможність на світових ринках, може привести до скорочення обсягів виробництва металургійної продукції і скорочення персоналу підприємства.

"У зв'язку з поширенням пандемії COVID-19 в світі, поглибленням економічної кризи, схвалення підвищення тарифів на передачу електроенергії та диспетчеризацію ускладнить економічне становище підприємства і послабить конкурентоспроможність нашої продукції на світових ринках", - констатується в листі.