RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

Всі новини

​Названо найважливіші наукові розробки українців, які підкорили світ: опубліковані фото

Опубліковано список найбільш важливих наукових розробок, що належать українцям, які впроваджені в різних країнах світу.

Про це йдеться в дослідженні УНІАН.

Серед таких розробок - електричний трамвай. Технологію передачі електроенергії через залізний дріт розробив полтавчанин Федір Піроцький. У 1880 році він показав прототип транспортного засобу на електротязі. Однак в ті часи його ідеєю ніхто не зацікавився. Після цього винахідник розмістив результати дослідів в журналі і розіслав його фізикам з різних країн. А вже через рік, в 1881 році, фірма Siemens відкрила в Німеччині першу в світі електричну трамвайну лінію по проекту винахідника. У києві перша трамвайна лінія з'явилася тільки в 1892 році.

Ще одна розробка - гнучкий тканинний суперконденсатор, який працює на сонячній батареї і здатний зарядити навіть мобільний телефон. Його створили вчені з Національного університету "Львівська політехніка".

Пристрій являє собою компактну систему енергозбереження, яка гнеться і кріпиться до будь-якої поверхні.

Технології розпізнавання осіб розробили також українці - кияни Єгор Анчишкин і його друг Юрій Мусатенко. Саме ці молоді люди зацікавилися проблемою розпізнавання відео та фотоінформації. Розроблений ними додаток Viewdle SocialCamera миттєво розпізнає людей, які знаходяться в об'єктиві камери, автоматично додає до зображення ім'я і передає отримані фотографії через Facebook, MMS, Flicker або по електронній пошті обраним людям.

вчені з Інституту мікробіології і вірусології НАН України створили новий антибіотик, що володіє високою активністю до всіх видів стафілокока. За своєю хімічною будовою він не має аналогів серед антибіотиків, які використовуються в практичній медицині.

Прообраз компакт-диска в кінці 1960-х першим у світі розробив аспірант Київського інституту кібернетики В'ячеслав Петров. Тоді розробка носила науковий характер і не мала нічого спільного з музикою.

Технологія "високочастотного зварювання живих тканин" була розроблена в Інституті електрозварювання ім. Є. О. Патона НАН України і вперше застосована в 2002 році. З тих пір освоєно понад 150 різних хірургічних методик і щорічно, за допомогою апаратів, що використовують технологію високочастотного зварювання живих тканин, проводиться в середньому 25-30 тисяч хірургічних операцій.

Вчений з Ужгорода Петро Бобонич розробив глюкометр, який дозволяє виміряти рівень цукру в крові без проколів шкіри. Винахід розміром з мобільний телефон складається з пластмасової кліпси зі світлоприймачами і діодами, які підключені до мультиметру - прилада для електронних вимірювань.

Кліпса глюкометра кріпиться до вуха чи пальця. Через кровоносні судини проходить інфрачервоний промінь від світлодіода до фотоприймача й подає відомості про рівень глюкози на монітор апарата.

Українським вченим вдалося також розробити безкровний аналіз крові. Пацієнту потрібно приєднати до тіла всього 5 датчиків. Після цього лікар вводить в комп'ютерну програму особисті показники хворого: вік, стать, вага, зріст, частоту пульсу і дихання. За кілька хвилин будуть відомі дані діагностики.

Вперше гіпсової пов'язку в медичних цілях застосував відомий хірург Микола Пирогов. Сталося це під час Кримської війни в 1852 році, в одному військовому госпіталі.

Українці також займаються розробкою виробів з використанням нанокристалічних сплавів, які мають унікальні магнітними, механічними і хімічними властивостями.