RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Приватні потяги та жорсткі вимоги до безпеки: в Раді підтримали нові транспортні законопроекти

Голова комітету Верховної ради з питань транспорту Ярослав Дубневич повідомив, що комітет 16 травня підтримав два ключових законопроекти, які, за його словами, є революційними в транспортній галузі.

Про це він написав на своїй сторінці в Facebook.

"Маю на увазі законопроекти № 7316 "Про залізничний транспорт" і 2475-Д "Про внутрішній водний транспорт". Нам вдалося продемонструвати результативну злагоджену роботу, консолідувати різні думки і позиції. Були почуті і бізнес, і законодавці, і представники виконавчої влади, і експертне середовище і суспільство. Саме так, на мою думку, й повинна працювати законодавча влада, створюючи закони. Сьогодні ми побачили яскравий приклад угодженої державницької позиції як з боку законотворців, так і з боку виконавчої влади. Це було конструктивне злагоджене співробітництво на результат, а не лобізм певних суб'єктів і не намагання керування галуззю у ручному режимі", - написав депутат.

За його словами, тепер українська залізниця і галузь внутрішнього водного транспорту "мають шанс отримати свої базові закони, на основі яких зможуть розвиватися далі".

Він нагадав, що законопроект №7316 передбачає реформування залізничного транспорту у відповідності до вимог законодавства ЄС.

"Впроваджується нова модель ринку залізничних перевезень, на який вийдуть конкурентоспроможні, ефективні, мобільні учасники - як приватні, так і державної форми власності. Кожен з них отримає право на доступ до залізничної інфраструктури на рівних правах", - уточнив Дубневич.

Ще один момент, на який звертає увагу голова Комітету: законопроектом визначаються нові вимоги до систем управління безпекою руху.

"Рівень забезпечення безпеки руху на залізничному транспорті повинен піднятися до загальноєвропейського", - пише нардеп.

Законопроект № 2475-Д - це оновлена версія на базі двох попередніх законопроектів Про внутрішній водний транспорт, нагадує Дубневич.

"Після того, як в лютому ВРУ повернула в Комітет на доопрацювання законопроекти про внутрішній водний транспорт (реєстр. №№ 2475а і 2475а-3), було опрацьовано понад 200 сторінок зауважень та пропозицій. Вони надійшли від фахівців, професійних депутатських об'єднань, експертів. Так відбувалась робота над оновленою, консолідованою версією законопроекту про Внутрішній водний транспорт. Всі найважливіші принципові зауваження й пропозиції були враховані. І, попри гостру дискусію, вдалося досягти консенсусу", - резюмує депутат.

За його словами, законопроекти № 7316 і 2475-Д готуються до слухання в залі. Комітет рекомендує прийняти їх за основу - з урахуванням своїх поправок. Між першим і другим читанням законопроекти будуть ще вдосконалюватися.

За інформацією Дубневича, в.о. голови "Укрзалізниці" Євген Кравцов не був присутній на засіданні Комітету. Тому заготовлений перелік питань щодо роботи "Укрзалізниці" і гострих моментів, пов'язаних з вантажними перевезеннями, а також іншими проблемами, було вирішено перенести на наступне засідання Комітету.