RU  UA  EN

Понеділок, 1 липня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

УЗ більше не буде збитковою: нові тарифи принесуть до 18-20 млрд грн на рік - Кубраков

Після громадських обговорень тарифи на з/д вантажоперевезення можуть збільшитися аж до 18-20 млрд на рік.

Таку заяву зробив міністр інфраструктури Олександр Кубраков, пише видання Мінтранс.

Міністр переконаний, що нова тарифна політика може дозволити УЗ залучити додатково 2 млрд грн в цьому і 10 млрд грн в наступному році.

Його відомство вже запевнило, що при створенні нової тарифної політики буде розглядати позиції всіх сторін - в тому числі громадськості.

Наприклад, українські аграрії наполягають на більш жорстких заходах, ніж ті, що були оприлюднені в проекті наказу про зміну коефіцієнтів для формування тарифів на перевезення вантажів.

Як відомо, днями МІУ оприлюднило для обговорення проект наказу про зміну коефіцієнтів.

У відомстві запропонували поступово збільшити тарифи на перевезення групи вантажів першого тарифного класу на 8% з 1 вересня 2021 року, а з 1 січня 2022 року збільшити їх ще на 20,4%. Крім того, у відомстві запропонували збільшити тарифи на перевезення вантажів другого тарифного класу на 8% з 1 вересня 2021 року і ще на 6,5% з 1 січня 2022 року.

Йдеться про ще більші тарифні ставки, і наповнення бюджету "УЗ" за рахунок основних користувачів української залізниці - металургів.

"Це рекордне збільшення тарифів. Вперше мова йде не про індексацію тарифів, а про зближення класів. Це дозволить вже в цьому році Укрзалізниці залучити додаткові 2 млрд грн, а в наступному - рекордні 10 млрд грн", - сказав міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Він також звернув увагу на те, що представники галузевої громадськості наполягають на ще більшій уніфікації тарифів.

"Сьогодні ми отримали перші листи від громадськості, які наполягають на ще більшій уніфікації та беззбитковості перевезень вантажів, що дозволить залучати щорічно до 18-20 млрд грн. Ми чуємо аграріїв і розуміємо, що основний обсяг вантажоперевезень - це руда і вугілля. Виходячи з цього ми і будемо вибудовувати нову тарифну політику ", - сказав він.

Також Кубраков пообіцяв, що остаточне рішення про ставки тарифів буде прийнято за результатами громадського обговорення.

Очікується, що в поточному році "УЗ" збирається наростити дохід від вантажоперевезень до 72 млрд грн.