RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Звідки українці частіше везуть "бляхи" : автоексперти назвали цифри

З січня по жовтень 2021 року українські номерні знаки отримали майже 424 тисячі вживаних легковиків, ввезених з-за кордону - пік імпорту спостерігався у вересні та жовтні.

Про те, з яких країн українці найбільше привозять авто з пробігом і як змінилася динаміка з початку року, повідомляє Інститут досліджень авторинку.

Експерти використали інформацію про конкретні експортно-імпортні операції - її було опубліковано Державною митною службою на Порталі відкритих даних. При цьому йдеться саме про країни експорту, а не про виготовлення автомобіля; таким чином, можна визначити регіон, з якого автомобілі привозились до України.

Попри поширений міф щодо популярності автомобілів з Америки, статистика говорить: абсолютна більшість вживаних легковиків у 2021 році була придбана у країнах Європейського Союзу. Звідти із січня по жовтень 2021 року українці привезли 311 тисяч легкових авто з пробігом, це — 63,6% від загальної кількості.

З країн Північної Америки (США, Мексика, Канада) за цей період українці придбали 140 тисяч вживаних машин (28,6% від загальної кількості).

Пік ввезення автомобілів з Америки був зафіксований у травні: українці ввезли звідти 16,8 тисяч вживаних машин. Із червня по жовтень спостерігається кількісний спад імпорту "американських" машин. У жовтні було досягнуто мінімуму: 10,5 тисяч вживаних машин з Америки.

Із "європейськими" машинами все навпаки: із травня по жовтень відбувався постійний кількісний ріст, а у жовтні зафіксовано максимум — 50 тисяч вживаних авто протягом місяця. Це може бути пов’язано із періодом пільгового оформлення т.зв. "євроблях", а також із "перетіканням" частини покупців з "американського" сегменту.

Частка вживаних автомобілів з Нового Світу скоротилася ще більше. У січні 2021 року із загальної кількості імпортованих авто з пробігом, 41,4% були експортовані з країн Америки. Це — місячний максимум у 2021 році. Машин, експортованих із країн ЄС, було 49,2%.

Із травня по жовтень частка "американських" машин скорочувалась. За підсумками другого місяця осені, їх частка становить лише 16,5%, це — мінімум у 2021 році. Частка автомобілів з Європейського Союзу натомість у жовтні була максимальною: 78,3% від загальної кількості.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофу": Биті, але дешеві: чому українці купують автомобілі із США