RU  UA

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

В Україні можуть злетіти ціни на газ: названо головну причину

З 1 листопада НАК "Нафтогаз України" підвищив ціни на газ для промислових споживачів через стрибок цін на європейському ринку, а це може спричинити подорожчання для населення.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на "Обозреватель".

Залежно від обсягів закупівлі та умов оплати "Нафтогаз" пропонує газ за ціною 5861-6463 гривень за тисячу кубометрів. Відповідний тариф вказується без урахування податку на додану вартість, націнки постачальника і вартості доставки. Таким чином, у порівнянні з цінами на жовтень 2019 року, в цьому місяці тарифи зросли на 18,4-19,6%.

У "Нафтогазі" зазначили, що така зміна обумовлена зростанням цін на газ на європейському ринку, звідки Україна імпортує газ. За словами голови біржового комітету Української енергетичної біржі (УЕБ) Олексія Дубівського, перерахунок тарифів може стати причиною для підвищення ціни на газ для населення, яка залежить від цін на блакитне паливо для промислового ринку.

"Зараз на європейських хабах спостерігається нечітка тенденція до зростання, але вже очевидно, що такою, як в листопаді минулого року, ціна точно не буде. Дуже вплинула на котирування в Європі новина про дозвіл Данії на прокладку "Північного потоку-2". Якщо протягом жовтня котирування на листопад на ключових західноєвропейських хабах становили близько 16 євро/МВт, то в кінці жовтня обвалилися до 14 євро/МВт", - пояснив він.

Як зазначив енергетичний експерт, сезонне зниження температури буде сприяти помірному зростанню ціни, але зростання буде обмежуватися надлишком пропозиції на ринку.

"Тому ціни на європейських хабах будуть перебувати в діапазоні 13-15 євро/МВт, що складає 5800-6500 в приведенні до кордону з Україною. У грудні також очікується зростання цін, але не більше ніж на 15% від ціни листопада, проте кінцева ситуація буде залежати від погодних умов і стабільності поставок", - пояснив Дубовський.

Крім цього, складно прогнозованою залишається ситуація з ціноутворенням з початком нового ринку.

"Все залежить від того чи буде підписаний новий контракт по транзиту. У разі його непідписання зміниться вся методологія ціноутворення, адже Росія буде здійснювати продаж газу на північно-східному кордоні. Буде використовуватися ціна європейських хабів за мінусом транзиту, але вже очевидна гостра потреба в формуванні національного цінового бенчмарка", - резюмував експерт.

Як повідомляв "Апостроф", виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко вказав на головну провокацію Росії, що стосується поставок газу в Україну.